Foto: Richard C. Wandel

Povijest modernih povorki ponosa dobro je poznata. Članovi LGBT zajednice usprotivili su se 1969. policijskom nasilju tijekom racije u baru Stonewall Inn u New Yorku. Već sljedeće godine, prva povorku ponosa organizirao je Odbor Christopher Street Liberation Day.

Godine 1984. organizaciju preuzima Heritage of Pride, a ove je godine, pred njujoršku povorku zakazanu za 29. lipnja, tamošnji LGBT centar priredio online izložbu arhivskih fotografija s prvih petnaest godina povorki.


(Fotografije su dio povijesnog arhiva LGBT centra u New Yorku)

Mahom crno-bijele fotografije pokazuju kako se povorka brzo razvijala od relativno skromnih početaka, no održavaju i kontekst svog vremena te se tako vidi sudjelovanje veterana Vijetnamskoga rata, roditelja LGBT osoba, studentskih i inih udruga. Početkom osamdesetih povorke postaju masovnije, fotografije su u boji, a posebice je znakovita ona iz 1983. u kojoj na velikom crvenom plakatu, usred epidemije AIDS-a, stoji natpis "Borimo se za naše živote".

Sve fotografije možete pogledati ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.