Europski sud za ljudska prava osudio je danas Francusku zbog nepriznavanja roditeljske veze djece koja su rođena in vitro oplodnjom u Kaliforniji.

Par Dominique i Sylive Mennesson dobio je dvije blizanke, Valentinu i Fiorellu, u Kaliforniji 2000. godine uz pomoć surogat majke. Vrhovni sud Kalifornije jasno je presudio da je par Mennesson "otac i majka djeteta", no u Francuskoj je Vrhovni sud u konačnici, nakon više od deset godina, odbio upisati dvije djevojčice u matične knjige. Drugi par iz Toulousea doživio je sličnu sudbinu i također je podignuo tužbu pri Europskom sudu za ljudska prava.

Sud je odlučio da je Francuska svojim postupkom ugrozila "identitet djece", no nije komentirao odluku francuskih vlasti o zabrani surogat-majke. Nadalje, sud je odlučio da je ukidanje roditeljske veze između oca i njegove biološke djece "protivno" Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava. Naime, u oba slučaja, korišteni su spermatozoidi muževa.

Dva para obratila su se sudu u Strasbourgu tvrdeći da su žrtve diskriminacije, da su im ugrožena prava na privatnost i zasnivanje obitelji. Sud je zaključio da su, unatoč odbijanjima francuskih vlasti da upiše djecu u matične knjige, dva para vodila obiteljski život "usporediv" s ostalim obiteljima u Francuskoj. Tvrde da se zakonodavci moraju voditi "interesom djeteta", posebice u slučajevima kada je jedan od roditelja biološki roditelj.

U presudi stoji da Francuska mora isplatiti svotu od 5.000 eura svakom djetetu te dodatnih 15.000 eura za troškove postupka. Francuska se može žaliti na donesenu odluku, no aktualna presuda primorat će Francusku da prizna djeci koju je u inozemstvu rodila surogat majka pravo na državljanstvo i pravo roditeljske veze u ime prava na obiteljski život i privatnost, zaključuje Le Monde.

Presuda Europskog suda dolazi u znakovito vrijeme za Francusku. Naime, iako je uvedena bračna jednakost, za istospolne parove ostalo je još niz izazova i nejasnih pravnih situacija. Organizacija Manif pour tous tako je sada prebacila fokus na mogućnost medicinski potpomognute oplodnje za lezbijske parove i surogat majke (čemu se izričito protive). Iako oni redovito govore da su vođeni interesima djeteta, upravo je sud u Strasbourgu odlučio da je u "interesu djeteta" priznati roditeljsku vezu u slučajevima kada je jedan od roditelja biološki roditelj.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.