Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo je rezoluciju o zaštiti obitelji, no pokušaji da se u rezoluciju unese stavka o različitim obiteljskim strukturama, među kojima su i istospolni parovi, nisu prošli.

Rezoluciju su predložili diplomati Egipta i Sijere Leone tijekom 26. sjednice Vijeća. Urugvaj, Čile, Irska i Francuska iznijeli su inkluzivniji amandman u kojem stoji da postoje "različiti tipovi obitelji", no Rusija je prekinula raspravu i tražila glasanje, izvještava Gay Star News.

Saudijska Arabija htjela je sa svoje strane unijeti restriktivnu definiciju braka u rezoluciju, no povukla je prijedlog kada je odbijen amandman o "različitim tipovima obitelji".
Kada se pristupilo glasanju, inicijalni prijedlog Sijere Leone i Egipta prošao je s 24 glasa za, 14 protiv i šest suzdržanih.

Za rezoluciju su glasali Alžir, Benin, Burkina Faso,Kina, Kongo, Obala Bjelokosti, Etiopija, Gabon, Indija, Indonezija, Kazahstan, Kenija, Kuvajt, Maldivi, Maroko, Namibija, Pakistan, Filipini, Rusija, Saudijska Arabija, Sijera Leona, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Venezuela i Vijetnam.

Protiv rezolucije glasali su Austrija, Čile, Češka, Estonija, Grčka, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Japan, Crna Gora, Južna Koreja, Rumunjska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.
Argentina, Brazil, Kostarika, Meksiko, Peru i Makedonija bili su suzdržani, a Kuba nije ni pristupila glasanju.

Ulrike Lunacek, predsjednica skupine za LGBT prava u EU parlamentu izjavila je da "šokirana taktikom Rusije i ostalih zemalja da bi se izbjegla rasprava o različitim tipovima obitelji. Spominjati obitelj bez se prizna postojanje različitih tipova obitelji znači okrenuti pogled od stvarnosti."

Na sljedećem zasjedanju u rujnu očekuje se da Rusija iznese novu rezoluciju, ovaj put s temom "tradicionalnih vrijednosti".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.