Glazbenu godinu iza nas pamtit ćemo po šarolikosti elektronske dance glazbe. Dakle, od mnogima raznih i neinventivnih Aokija pa do osvježavajuće Kiesze. A pamtit ćemo je i po odličnim ljetnim festivalima po hrvatskoj obali koji su ugostili imena kojih se ne bi posramili ni vodeći svjetski festivali.

Za početak ove glazbene godine, slučajno sam, surfajući, naletjela na Ibeyi, i vjerujte mi, držite uši u pripravnosti za ove blizanke čiji se album očekuje tijekom veljače. Ali tko su uopće Ibeyi?

Francusko-kubanske blizanke, Naomi i Lisa, koje pjevaju na engleskome i na jeziku Yorube, naroda iz jugozapadne Nigerije koji je u 18. stoljeću stigao na Kubu. Glazbeni put ovih dviju sestara zapravo i ne ne iznenađuje jer je njihov otac, bez kojeg su rano ostale, bio Miguel Anga Diaz, perkustionist Buena Vista Social Cluba koji im je zasigurno ostavio puno toga u nasljeđe, a njihova majka Venecuelanka im je usadila ljubav prema kulturi Yoruba.

Velik dio materijala za njihov nadolazeći album posvećen je i njihovoj starijoj sestri koja je preminula 2013. od moždanog udara. Pjesme su dobrim dijelom napravljene kao molitve i vrlo je jasna doza boli koju obje osjećaju.

Prvo što sam od njih čula bila je pjesma River. Mračna stvar s mračnim spotom u kojem sestre pod vodom gledaju u kameru i jednu po jednu ruka izvlači van. Pjesma je uglavnom na engleskome, a negdje na polovini ubacuju yorubu. River je posveta riječnoj božici Oshun te predstavlja zvuk i pravac koji najbolje opisuje Ibeyi.

Zasad je XL Recording izdao samo njihov EP Oya, na kojem Naomi i Lisa sviraju tradicionalne yorubske instrumente i jasan je utjecaj njihovih afričkih korijena. Dodatnu posebnu ljepotu njihovoj glazbi daju i hipnotički tekstovi koji sestre čine još intrigantnijima, a slušatelja malo izgubljenim u atmosferi.

Oya je inovativan EP, ono nešto što će, recimo, Björkine fanove izbaciti iz cipela. Pritisnite play i pričekajte album, zasigurno će se isplatiti.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.