Glazbenu godinu iza nas pamtit ćemo po šarolikosti elektronske dance glazbe. Dakle, od mnogima raznih i neinventivnih Aokija pa do osvježavajuće Kiesze. A pamtit ćemo je i po odličnim ljetnim festivalima po hrvatskoj obali koji su ugostili imena kojih se ne bi posramili ni vodeći svjetski festivali.

Za početak ove glazbene godine, slučajno sam, surfajući, naletjela na Ibeyi, i vjerujte mi, držite uši u pripravnosti za ove blizanke čiji se album očekuje tijekom veljače. Ali tko su uopće Ibeyi?

Francusko-kubanske blizanke, Naomi i Lisa, koje pjevaju na engleskome i na jeziku Yorube, naroda iz jugozapadne Nigerije koji je u 18. stoljeću stigao na Kubu. Glazbeni put ovih dviju sestara zapravo i ne ne iznenađuje jer je njihov otac, bez kojeg su rano ostale, bio Miguel Anga Diaz, perkustionist Buena Vista Social Cluba koji im je zasigurno ostavio puno toga u nasljeđe, a njihova majka Venecuelanka im je usadila ljubav prema kulturi Yoruba.

Velik dio materijala za njihov nadolazeći album posvećen je i njihovoj starijoj sestri koja je preminula 2013. od moždanog udara. Pjesme su dobrim dijelom napravljene kao molitve i vrlo je jasna doza boli koju obje osjećaju.

Prvo što sam od njih čula bila je pjesma River. Mračna stvar s mračnim spotom u kojem sestre pod vodom gledaju u kameru i jednu po jednu ruka izvlači van. Pjesma je uglavnom na engleskome, a negdje na polovini ubacuju yorubu. River je posveta riječnoj božici Oshun te predstavlja zvuk i pravac koji najbolje opisuje Ibeyi.

Zasad je XL Recording izdao samo njihov EP Oya, na kojem Naomi i Lisa sviraju tradicionalne yorubske instrumente i jasan je utjecaj njihovih afričkih korijena. Dodatnu posebnu ljepotu njihovoj glazbi daju i hipnotički tekstovi koji sestre čine još intrigantnijima, a slušatelja malo izgubljenim u atmosferi.

Oya je inovativan EP, ono nešto što će, recimo, Björkine fanove izbaciti iz cipela. Pritisnite play i pričekajte album, zasigurno će se isplatiti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.