Na francuskoj televiziji ovog je tjedna prikazan dokumentarni film "Homo ou hétéro, est-ce un choix" (Homo ili hetero, je li riječ o izboru?) koji je o temi izvora homoseksualnosti govorio primarno sa znanstvenog stajališta.

Kako objašnjava autor dokumentarnog filma, Thierry Berod, krenuo je s projektom zbog jednostavnog pitanja: Zašto sam ja heteroseksualan, a neki moji prijatelji homoseksualni? Osobno nema dvojbi i smatra da se u slučaju homoseksualnosti ne radi o izboru, no nije htio promatrati temu kroz prizmu ideologije i politike (kako je to danas već uobičajeno), već kroz znanstvene argumente.

Za potrebe filma kontaktirao je brojne znanstvenike, ponajviše iz SAD-a te sa sjevera Europe, Danske i Švedske. Danas znanstvenici najviše govore o višestrukim faktorima, kao što su genetika i hormoni, no spominju se redovito i kulturalni te sociološki faktori.

Postotak gejeva i lezbijki ne mijenja se ovisno o stupnju liberalizacije ili napretka LGBT prava

Narator filma je psihijatar i antropolog Philippe Brenot, a zaključak je da spolna orijentacija nije stvar odluke već izvorište ima u mozgu. Kao primjer navedeno je čak 450 životinjskih vrsta za koje je zabilježeno da pokazuju znakove biseksualnosti, a profesorica Ivanka Savic s instituta Karolinska u Stockholmu navodi znanstvene dokaze o neurološkim i hormonalnim izvorima seksualnih orijentacija koje su djelomično "programirane" već u majčinom trbuhu.

Relativno konstantan broj homoseksualaca također ide u prilog tezi o biološkom podrijetlu. U filmu se iznosi statistika od pet posto gej muškaraca te dva posto lezbijki u svakom društvu. A taj se postotak ne mijenja ovisno o stupnju liberalizacije ili napretka LGBT prava. Biološki izvori homoseksualnosti više su uočljivi kod muškaraca, manje kod žena, i upravo zato autori tvrde da valja govoriti o homoseksualnostima, a ne o singularnoj spolnoj orijentaciji.

"Mogao sam postaviti pitanje i koji su izvori heteroseksualnosti"

Zaključak je da ne postoji jedan gen ili hormon odgovoran za homoseksualnost, već se radi o nizu primarno bioloških i drugih, društvenih faktora. Film je nastao, kako navodi autor, s ciljem da smiri raspravu koja se u Francuskoj razvila prilikom uvođenja bračne jednakosti.

Naspram protivnika bračne jednakosti koji su u manje ili više uvijenoj formi o homoseksualnosti govorili kao o perverziji, film govori o homoseksualnosti kao o jednoj od mogućih varijacija ljudske seksualnosti. "Mogao sam postaviti pitanje i u obrnutom smjeru: koji su izvori heteroseksualnosti? I odgovor bi bio isti, objektivan i neumoljiv: radi se o jednoj od varijacija spolne orijentacije", tvrdi Berod.

Znakovito je pratiti i aktualnu recepciju filma. Prvo je prikazan na belgijskoj televiziji u udarnom terminu (u Francuskoj je dobio kasni termin, u 23 sata). Prikazivanja su zasad ugovorena u Švedskoj te u SAD-u gdje će biti prikazana reducirana, light verzija filma.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.