Poderane fotografije istospolnih parova bačene na tlo i prešarane crnim natpisima "honte" ("sram"), prizor je koji su u subotu ujutro zatekli prolaznici kraj vrata vrta Grand Rond u Toulouseu. Bila je to izložba pariškoga fotografa Oliviera Ciappe, povodom desete godišnjice djelovanja udruženja l'Autre cercle de Midi-Pyrénées koje se bavi borbom protiv diskriminacije na radnim mjestima.

Vijest su prenijeli brojni francuski mediji nakon što je sâm Ciappa pokrenuo akciju na društvenim mrežama.

"Vandali nisu željeli da prolaznici vide ove fotografije jer 'promiču homoseksualni način života'. Sve se to događa samo dva dana uoči pokrajinskih izbora na kojima će gotovo sigurno pobijediti Nacionalna fronta (FN) koja prijeti ukidanjem potpora svim LGBT udrugama", napisao je i pozvao javnost da upozori medije koji o ovakvim pojavama uglavnom šute jer za mnoge "homofobija ne postoji".

c04

"Dovoljno je da svatko od vas odvoji nekoliko minuta i o ovome obavijesti regionalne, nacionalne ili internetske medije kako bi reagirali i jasno kazali da je homofobija i dalje prisutna, unatoč izglasanoj bračnoj jednakosti", poručio je Olivier Ciappa.

Inače, ovo nije prvi put da su Ciappini izlošci uništeni. To se već dogodilo u lipnju 2013., kad su fotografije iz serije "Les couples imaginaires" ("Imaginarni parovi") bile postavljene oko Gradske vijećnice u pariškom trećem arondismanu. Serija je nastala uoči izglasavanja bračne jednakosti u Francuskoj, a u njoj su sudjelovale poznate osobe iz francuskoga javnog života, poput Lare Fabian, Roselyne Bachelot, Audrey Pulvar, Elie Semoun, Jeana-Paula Rouvea, a pridružila im se i holivudska zvijezda Eva Longoria.

el

I tad je Ciappa, među ostalim, poručio kako će se "još jače boriti protiv homofobije":

"Užasnut sam, ali se ne bojim. Povrijeđen sam, ali ne gubim vjeru. Oči su mi pune suza, ali se želim smiješiti. Jer tako vandali upadaju u klopku u koju su ih namamile moje fotografije. Ljepota protiv ružnoće. Ljubav protiv mržnje. Umjetnost protiv sljepila. Prava protiv represije. Naoružani jednostavnom fotografijama, vjerojatno nećemo promijeniti svijet. Ali napravit ćemo sve da se čuje naš glas. Sutrašnjica počinje danas", napisao je tada Ciappa.

 

 

URGENT :Bonsoir à tous,J'ai besoin de votre aide. L'exposition de Toulouse vient d'être détruite par six jeunes...

Posted by Olivier Ciappa on Friday, 4 December 2015

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.