Dva videozapisa i jedan plesač u prvim danima nove godine dočarali su publici u mraku galerije Praktika splitskog Doma mladih potragu queer osobe za vlastitim prostorom na gradskim ulicama. Unutar videoinstalacija Marka Gutića Mižmakova (Zagreb) i Tončija Kranjčevića Batalića (Split) koje prikazuju dnevni život u prolazu tipičnom dalmatinskom tijesnom ulicom.

Plesač, ovom prilikom umjetničkog imena Vigur Gurdu (Ljubljana), svojom igrom stavlja u odnos intimno i javno, sebe i publiku, te, kako bi rekao Tonči, traži prostor za gurkanje, prostor u kojem može realizirati vlastitu drugost. I nalazi ga u sjeni sporedne ulice, ili u mraku alternativne galerije.

"Videozapisi su nastali u sklopu radionice queerULICA. Razmišljali smo kako i gdje queer identiteti pregovaraju, i to je u videu taj osjećaj drugosti. Moja pretenzija jest stvoriti uvjete u kojima su osjećaji drugosti vidljivi. Vigur je od publike stvarao te druge, bilo je jasno gdje je on, gdje smo mi i kako mi reagiramo na njega", ispričao nam je Marko nakon performansa.

"Imao sam osjećaj da smo svi prisutni na performansu uspjeli stvoriti atmosferu gurkanja u mraku", bio je zadovoljan Vigur.

g02

Videoinstalacija i igra Gurkanja projekt je kolektiva queerANarchive, ostvaren kroz suradnju trojice umjetnika u okviru programa queerIZLOŽBE. Videozapisi korišteni u ovom radu nastali su u sklopu radionice queerULICA koju je queerANarchive organizirao početkom 2015. godine. Radionica je imala za cilj zabilježiti pregovaranja queer identiteta u javnom prostoru grada, na ulici.

Vizualni umjetnik Marko Gutić Mižimakov i član kolektiva queerANarchive Tonči Kranjčević Batalić jedan su od timova su koji su sudjelovali na radionici. Plesač, istraživač zaigranosti Vigur Gurdu unutar ovog projekta nastavlja se igrati konceptima drugosti, koje je započeo istraživati unutar autorske igre Drug.

queerANarchive je kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje u Splitu od 2010. godine. Kroz programe queerIZLOŽBE i queerRADIONICE kolektiv bavi se partikularnostima queer kulture. Kolektiv je član Platforme Doma mladih u Splitu. Sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.), Activist in Residence u Visbiju u Švedskoj (2014.) i projektu Young Queer Europe (2015.-2016.).

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.