Petra HD, Plastika i NoName Anastasia Mess prošlog su ponedjeljka razgalile malobrojnu ali odabranu splitsku publiku. Dva tjedna nakon što su homofobi demolirali ljubljanski klub Tiffany, prvi put u Splitu, u klubu Kocka u Domu mladih, nastupile su drag queensice kolektiva House of Dynasty kluba Tiffany.

Nakon vrckavog nastupa na kojem su se smjenjivali pjesma, ples i šale, zamolili smo ih da s nama podijele njihov doživljaj homofobnog napada.

"Odjednom se osjećaš ugroženo, ali ne fizički, nego emotivno, i teško je biti jaka. Ali mi kao performeri imamo društvenu odgovornost da educiramo ljude, moramo biti jake i pokazati sigurnost i samouvjerenost. Tako da je prva emotivna reakcija bila osjećaj ugroženosti, ali ujedno i motivacija da pobijedimo naš strah i poručimo: Evo vam, muškarci!!" odlučna je Plastika (22).

Ako se bojimo, onda su oni pobijedili

"Ne smijemo sad utihnut"i, smatra Petra HD (24), i nastavlja: To je bio napad na naš safe space, ti nas napadi žele ušutkati, i zato je važno da im kažemo 'Evo vam još!!!', zato je važno da nastupamo, da govorimo, da se ne bojimo. Ako se bojimo, onda su oni pobijedili", zaključuje Petra, a Plastika dodaje "Zajedno smo najjači!".

Klub Tiffany organizirao je event podrške dan poslije napada, na kojem su kraljice iz House of Dynasty u suradnji s drugim slovenskim kraljicama nastupile sa svojim Halloween showom "Drag attacks!".

petrahd
Petra HD

Klub je bio dupkom pun i svi su se dobro zabavili. Budući da su one uspjele iz iskustva ružnog homofobnog napada izaći osnažene upitali smo ih što bi poručile njihovim vršnjacima koji su u strahu, pogotovo od izlaska iz ormara.

"Sreća je kad si iskren sam sa sobom i ne sramiš se to reći. Nisi sam, sigurno ima netko kao što si ti", poručuje NoName Anastasia (21).

plastika
Plastika

"Dok lažeš sebi ne možeš biti sretan", dodaje Petra, koja poznaje ljude izbačene na ulicu nakon što su se autali obitelji. Mnogi se boje i lažu iz straha da će biti odbačeni. Ali, kaže Petra, ne možeš zatomiti ono što jesi, ako te obitelj ne prihvati, imaš zajednicu, jaku i povezanu, koja može postati tvoja nova obitelj.

Splitska publika jedna od najboljih

Za kraj su djevojke, koje su prvi put nastupile u Splitu, željele istaknuti da im je splitska publika "jedna od najboljih". "Publika u različitim gradovima je različita. Naježila sam se od lijepe energije u Splitu. Publika je bila topla, nasmijana, šarena", kazala je Plastika.

Splićani su imali priliku uživati u ovom nastupu zahvaljujući kolektivu queerANarchive i njegovom koordinatoru Tonču Kranjčeviću Bataliću.

Napad koji se dogodio 1. studenog rano ujutro razlog je zbog kojeg je otkazana izvedba Divine Desire Cabareta Tiffany koja se trebala održati u subotu, 2. studenog u Klubu Kocka.

Od Tonča Kranjčevića Batalića saznajemo da je Cabaret Tiffany projekt ljubljanskog kluba Tiffany u kojem kreativni LGBTQ –ovci osmišljavaju i održavaju scenske nastupe. Divine Desire preispituje suvremenu građansku moralnost. Šou se referira na društveno pronicljiv i kritički nastrojen rad slikara Otta Dixa te redatelja Johna Watersa koji je kroz svoj rad često provocirao moralne vrijednosti američke srednje klase. Tako da se nadamo da ćemo uskoro vidjeti i drag show Divine Desire.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.