U petak je u ranim jutarnjim satima skupina nasilnika pokušala provaliti i demolirati legendarni ljubljanski klub Tiffany u Metelkovoj ulici. Kako javljaju slovenski mediji, napadači su razbili ulazna vrata i prozore te prijetili osoblju kluba i pobjegli kad je stigla policija.

Napad se dogodio nakon zatvaranja kluba. U objavi na Facebooku, iz kluba Tiffany javljaju kako se osoblje sklonilo u prostorije kluba i zabarikadiralo vrata da podivljali napadači ne mogu doći do njih. Kako navode zaposlenici kluba, rugali su im se i urlali "Gdje ste, p***e, izlazite, pederi!". Srećom, nitko nije ozlijeđen, a nasilnici su pobjegli po dolasku policije.

Društvo ŠKUC, Sektor Magnus i LL najoštrije su osudili napad i pozvali nadležne da protiv zlostavljača poduzmu mjere u skladu sa zakonom: "Veoma smo zabrinuti zbog porasta homofobnog nasilja. Samo u posljednjih mjesec dana u Sloveniji su se dogodila dva nasilna napada na LGBT osobe. Svako nasilje, govor mržnje i poticanje i poticanje na mržnju prema LGBT manjinama moraju se odmah zaustaviti", apeliraju.

Napad je osudio i slovenski premijer Marjan Šarec. " Napad na ljubljanski klub Tiffany je kukavički i jadan čin. Nažalost, ova vrsta nasilja nije izoliran slučaj u našem društvu. Siguran sam da će nadležni organi odraditi svoj posao i pronaći počinitelje", napisao je Šarec na Twitteru.

Iste je večeri u Metelkovoj organiziran i prosvjed "Mi smo tu" kojim je poslana poruka da nasilje neće pobijediti.

Miha Lobnik, zagovornik načela jednakosti, poručio je da se napad na klub Tiffany, jedan od rijetkih otvorenih i vidljivih prostora LGBT zajednice, može shvatiti kao napad na čitavu LGBT zajednicu.

Iz Generalne policijske uprave priopćili su i da je policija svjesna problema kaznenih djela na štetu određenih društvenih skupina, uključujući i LGBT manjinu: "Zato i jesmo tijekom godina proveli niz aktivnosti zajedno s nevladinim organizacijama LGBT zajednice čiji je cilj edukacija, obuka i podizanje svijesti među policijskim službenicima", rekli su i dodali da policajci redovito posjećuju tribine, savjetovanja i stručne sastanke nevladinih organizacija i udruga na kojima su prisutni LGBT predstavnici.

"Zalažemo se za nultu toleranciju prema nasilju, kao i jednako postupanje prema svim osobama u policijskim postupcima, jer je zabrana diskriminacije u policijskom radu apsolutna. Takvi se zločini tretiraju kao prioritet", poručili su i pozvali da im se jave svi koji bi mogli znati više o napadu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.