U petak je u ranim jutarnjim satima skupina nasilnika pokušala provaliti i demolirati legendarni ljubljanski klub Tiffany u Metelkovoj ulici. Kako javljaju slovenski mediji, napadači su razbili ulazna vrata i prozore te prijetili osoblju kluba i pobjegli kad je stigla policija.

Napad se dogodio nakon zatvaranja kluba. U objavi na Facebooku, iz kluba Tiffany javljaju kako se osoblje sklonilo u prostorije kluba i zabarikadiralo vrata da podivljali napadači ne mogu doći do njih. Kako navode zaposlenici kluba, rugali su im se i urlali "Gdje ste, p***e, izlazite, pederi!". Srećom, nitko nije ozlijeđen, a nasilnici su pobjegli po dolasku policije.

Društvo ŠKUC, Sektor Magnus i LL najoštrije su osudili napad i pozvali nadležne da protiv zlostavljača poduzmu mjere u skladu sa zakonom: "Veoma smo zabrinuti zbog porasta homofobnog nasilja. Samo u posljednjih mjesec dana u Sloveniji su se dogodila dva nasilna napada na LGBT osobe. Svako nasilje, govor mržnje i poticanje i poticanje na mržnju prema LGBT manjinama moraju se odmah zaustaviti", apeliraju.

Napad je osudio i slovenski premijer Marjan Šarec. " Napad na ljubljanski klub Tiffany je kukavički i jadan čin. Nažalost, ova vrsta nasilja nije izoliran slučaj u našem društvu. Siguran sam da će nadležni organi odraditi svoj posao i pronaći počinitelje", napisao je Šarec na Twitteru.

Iste je večeri u Metelkovoj organiziran i prosvjed "Mi smo tu" kojim je poslana poruka da nasilje neće pobijediti.

Miha Lobnik, zagovornik načela jednakosti, poručio je da se napad na klub Tiffany, jedan od rijetkih otvorenih i vidljivih prostora LGBT zajednice, može shvatiti kao napad na čitavu LGBT zajednicu.

Iz Generalne policijske uprave priopćili su i da je policija svjesna problema kaznenih djela na štetu određenih društvenih skupina, uključujući i LGBT manjinu: "Zato i jesmo tijekom godina proveli niz aktivnosti zajedno s nevladinim organizacijama LGBT zajednice čiji je cilj edukacija, obuka i podizanje svijesti među policijskim službenicima", rekli su i dodali da policajci redovito posjećuju tribine, savjetovanja i stručne sastanke nevladinih organizacija i udruga na kojima su prisutni LGBT predstavnici.

"Zalažemo se za nultu toleranciju prema nasilju, kao i jednako postupanje prema svim osobama u policijskim postupcima, jer je zabrana diskriminacije u policijskom radu apsolutna. Takvi se zločini tretiraju kao prioritet", poručili su i pozvali da im se jave svi koji bi mogli znati više o napadu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.