Da se LGBT zajednica i Kaštela ne vole javno jasno je još od dječje karnevalske povorke iz 2018., kad je spaljen transparent koji predstavlja dugine obitelji. Da homofobija u međuvremenu nije ni najmanje popustila pokazuje i nedavni incident u kojem je gej mladić pretučen dok se pokušavao okupati na javnoj plaži.

Podsjetimo, tijekom županijskog karnevala prije tri godine plakat koji simbolizira slikovnicu Duginih obitelji zapaljen je jer širi homoseksualnu propagandu. Nakon osupnute reakcije dijela javnosti uslijedila su nesuvisla opravdanja, poput onog novinara Slobodne Dalmacije Ivice Šole koji je pokušao iscrtati razliku između homoseksualaca i pedera. Sve u svemu, priča se zaboravila i Kaštela su utonula natrag u svoj mrak, sve donedavno kad je javnost zatekao novi homofobni ispad.

Naime, mjesni je ribar nanio teže tjelesne ozljede gej mladiću čija je jedina pogreška bila ta što postoji. Mladić je, kako je ispričao portalu Index, šetao prema bakinoj kući i putem se odlučio okupati, kadli mu se mjesni ribar obratio s "pederu jedan" i naredio mu da se makne jer on tu lovi ribu.

Život manjina u manjim sredinama gotovo je nemoguć

Nakon kratke rasprave, mladić je pokušao skočiti u more, na što ga je ribar napao. Mladić je pao i rasjekao ruku te iščašio koljeno. Ribaru se pridružio još jedan prijatelj pa su zajedno nastavili maltretirati mladića koji je zapomagao da nazovu hitnu pomoć. Kako se nisu htjeli maknuti, počeo ih je gađati šljunkom, a oni su izjavili: "Evo vidiš, i sad će ispast da je on žrtva."

Mladić je dozivao upomoć, no sva moralna kršćanska čeljad samo je prolazila pored njega, dok su ga ribari vrijeđali. Razišli su se tek kad je nazvao policiju, čija je intervencija bila jednako briljantna. Objasnili su mu, onako krvavom i s razbijenim koljenom, kako nije sigurno da su mu "pederu jedan" vikali iz homofobnih razloga, već može biti iz šale, kao što se "pederu" svojedobno dovikivalo Ćiri Blaževiću.

Vlada Republike Hrvatske nije posrnula sama preko sebe kako bi osudila ovaj nemili događaj, niti će ga, sigurni smo, spomenuti kad bude lelekala o mladima koji odlaze iz Hrvatske

Ovaj incident samo pokazuje koliko je život manjina u manjim sredinama gotovo nemoguć, a sistemska promjena spora. U toj izvrnutoj logici, Kaštelani su žrtve gej propagande (jer gej osobe samim svojim postojanjem zrače homoseksualnošću kao u Černobilu), terora pedera od kojih se ne mogu sakriti – posvuda su – u dućanu, u autobusu, na moru, i to ne zato što imaju jednake dnevne navike i potrebe kao i svi, već isključivo da provociraju i iritiraju normalne ljude.

Kuda oko seže, nalaze se privilegirani, soroševski pederi čija se supremacija manifestira ranama i javnim poniženjem. Mladićev skok u more zapravo je imao za cilj zagađenje, zarazu svih u moru bolešću homoseksualnosti, jer kaštelanske plaže nisu već dovoljni izvor zaraze od 50 godina fekalija koje u njima cure.

Ekonomski devastirani bastion HDZ-a

Teško je očekivati ikakvo prosvjećenje ovog predjela uzevši u obzir da je riječ o bastionu HDZ-a, ekonomski potpuno devastiranom području ogrezlom u drogu, šverc i mafijaške obračune. Na institucije se, očigledno, ne isplati računati jer su, s jedne strane, patrijarhalne i homofobne, a s druge zatvaraju oči na lokalne gangstere i kriminalce.

Dovoljno je, kako opisuje i nesretna žrtva, samo pogledati demografiju školaraca koji se voze kultnim autobusom 37 Split- Zračna luka-Trogir da motritelja prođu srsi.

Mladićev skok u more zapravo je imao za cilj zagađenje, zarazu svih u moru bolešću homoseksualnosti, jer kaštelanske plaže nisu već dovoljni izvor zaraze od 50 godina fekalija koje u njima cure

Split Pride pružio je podršku pretučenom mladiću i u suradnji sa Zagreb Prideom poduzima pravne akcije protiv počinitelja, no na temelju prethodnih iskustava, teško je povjerovati da će se išta dogoditi. Za razliku od situacija kad je kakav troglodit uvrijeđen susjedom bliskoistočnog podrijetla ili ćiriličnim natpisom,

Vlada Republike Hrvatske nije posrnula sama preko sebe kako bi osudila ovaj nemili događaj, niti će ga, sigurni smo, spomenuti kad bude lelekala o mladima koji odlaze iz Hrvatske. Na kraju ćemo se dana, kao i Nijemci koji su čitali o incidentu sa spaljenom slikovnicom, biti prisiljeni opet zapitati što točno ovakva Hrvatska radi u Europskoj uniji.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.