Vodeći njemački LGBT news portal Queer.de objavio je opširnu vijest o jučerašnjem paljenju slikovnice o duginim obiteljima u Kaštelima pod naslovom "Hrvatska: na dječjem karnevalu simbolički spalili slikovnicu o duginim obiteljima". U članku se ističe da je spaljivanje "nova eskalacija u višetjednom kulturnom ratu koji je u Hrvatskoj izazvalo pojavljivanje slikovnice o duginim obiteljima", a cijeli događaj opisuju kao "neuobičajen incident".

Queer.de objašnjava da je tradicija na karnevalu spaliti simbol nečega što je u proteklo vrijeme izvor nedaća za stanovnike, te da se većinom radi o političarima, no ovaj put su stvari otišle u drugom smjeru. Napominje se da je povod spaljivanja objava slikovnice "Moja dugina obitelj" koju su vjerski fundamentalisti u Hrvatskoj proglasili "homoseksualnom propagandom", te su u online peticiji sakupili 17 tisuća potpisa protiv ove slikovnice.

"Sramim se zbog zemlje iz koje dolazim"

Njemački portal citirao je i komentar Crol.hr-a na ovaj događaj, u kojem se napominje da je spaljivanje slikovnice dokaz kako su stanovnici Kaštela "savršeno dobro razumjeli poruke koje se šalju s oltara i preko desničarskih portala".

Vijest je izazvala i dosta komentara čitatelja Queer.de, koji se većinom čude što je zemlja poput Hrvatske postala članica Europske unije. Javili su se i neki stanovnici Njemačke hrvatskog porijekla, pa jedna od njih piše da se "srami zbog zemlje iz koje dolazi" i dodaje kako "tu sustavnu mržnju potpaljuje Katolička crkva, i to se uči djecu još od ranih godina".

Reagirale su i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Neodgovorno poticanje na nasilje

"Doista je krajnje vrijeme da konačno izgradimo otvoreno i tolerantno društvo. Ne moramo se u svemu slagati, ali djecu ne smijemo ovakvim primjerima učiti da je mržnja, isključivost ili paljenje knjiga rješenje", rekla je Divjak za N1.

Pirnat Dragičević za isti medij je rekla:

"Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama. Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje. To je još jedna potvrda da nam u školi trebaju i građanski i zdravstveni odgoj, i to ne kao izborni već obvezni sadržaji. Također i podsjetnik da organizatori javnih događanja i manifestacija za djecu moraju u prvi plan staviti interese djece i nuditi djeci kvalitetne sadržaje, a ne vlastite predrasude".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.