Vodeći njemački LGBT news portal Queer.de objavio je opširnu vijest o jučerašnjem paljenju slikovnice o duginim obiteljima u Kaštelima pod naslovom "Hrvatska: na dječjem karnevalu simbolički spalili slikovnicu o duginim obiteljima". U članku se ističe da je spaljivanje "nova eskalacija u višetjednom kulturnom ratu koji je u Hrvatskoj izazvalo pojavljivanje slikovnice o duginim obiteljima", a cijeli događaj opisuju kao "neuobičajen incident".

Queer.de objašnjava da je tradicija na karnevalu spaliti simbol nečega što je u proteklo vrijeme izvor nedaća za stanovnike, te da se većinom radi o političarima, no ovaj put su stvari otišle u drugom smjeru. Napominje se da je povod spaljivanja objava slikovnice "Moja dugina obitelj" koju su vjerski fundamentalisti u Hrvatskoj proglasili "homoseksualnom propagandom", te su u online peticiji sakupili 17 tisuća potpisa protiv ove slikovnice.

"Sramim se zbog zemlje iz koje dolazim"

Njemački portal citirao je i komentar Crol.hr-a na ovaj događaj, u kojem se napominje da je spaljivanje slikovnice dokaz kako su stanovnici Kaštela "savršeno dobro razumjeli poruke koje se šalju s oltara i preko desničarskih portala".

Vijest je izazvala i dosta komentara čitatelja Queer.de, koji se većinom čude što je zemlja poput Hrvatske postala članica Europske unije. Javili su se i neki stanovnici Njemačke hrvatskog porijekla, pa jedna od njih piše da se "srami zbog zemlje iz koje dolazi" i dodaje kako "tu sustavnu mržnju potpaljuje Katolička crkva, i to se uči djecu još od ranih godina".

Reagirale su i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Neodgovorno poticanje na nasilje

"Doista je krajnje vrijeme da konačno izgradimo otvoreno i tolerantno društvo. Ne moramo se u svemu slagati, ali djecu ne smijemo ovakvim primjerima učiti da je mržnja, isključivost ili paljenje knjiga rješenje", rekla je Divjak za N1.

Pirnat Dragičević za isti medij je rekla:

"Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama. Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje. To je još jedna potvrda da nam u školi trebaju i građanski i zdravstveni odgoj, i to ne kao izborni već obvezni sadržaji. Također i podsjetnik da organizatori javnih događanja i manifestacija za djecu moraju u prvi plan staviti interese djece i nuditi djeci kvalitetne sadržaje, a ne vlastite predrasude".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam