Iako ne možemo znati sa stopostotnom sigurnošću, vodeći se zdravim razumom i činjenicama o zastupljenosti LGBT ljudi u općoj populaciji, u nedjelju je među djecom koja su sudjelovala na tradicionalnom dječjem karnevalu u Kaštelima bilo i one koja nisu heteroseksualna.

Sudeći po fotografijama objavljenim u medijima, većina djece koja su bila na karnevalu – na kojem su slavodobitno spaljeni veliki transparenti u duginim bojama s natpisima "SLIKOVNICA MAMA + MAMA" i "SLIKOVNICA TATA + TATA" - predpubertetskog je uzrasta, što znači da najvjerojatnije nisu počeli istraživati i spoznavati vlastitu seksualnost, ali im je baš zato tako slikovito od strane roditelja poručeno kako ih čeka i doslovna i figurativna lomača ako se pokaže da nisu heteroseksualni.

Naime, transparenti nadahnuti pojavom slikovnice "Moja dugina obitelj", u kojoj se prikazuje svakodnevica dviju istospolnih obitelji spaljeni su baš zato što su takve obitelj realnost.

Spaljivanje je fizička manifestacija verbalne hajke

One postoje i u Hrvatskoj, one nisu nikakva metafora, nego su nečiji susjedi, nečije kolege, nečiji prijatelji, nečija rodbina. "Mama + mama" i "tata + tata" nisu nekakav nezamislivi teorijski koncept, nego hrvatska stvarnost, a današnje spaljivanje u Kaštelima znakovita je reakcija onih koji tu stvarnost mrze, smatraju prijetnjom i, nema tu prenesenog značenja, najradije bi je spalili, ali ipak još ne toliko da zbog toga idu u zatvor.

Kako ih tanka glazura zakona i civilizacije zaustavlja da spale stvarne ljude, nečije stvarne roditelje, ostaje im opcija spaljivanja transparenata na kojima jasno kažu tko zaslužuje lomaču. Usput je danas u Kaštelima precizno izmjerena razina fašizacije hrvatskog društva – nacisti su spaljivali knjige, Hrvati katolici (zar mislite da se većina njih ikako drugačije deklarira i da im djeca ne idu na vjeronauk?) spaljuju slikovnice.

Kaštelani su našli nekoga nemoćnog i takve odlučili spaljivati, dok se nisu usudili svoj prezir i podsmijeh uputiti prema nekome na poziciji moći. Pred takvima većina u Hrvatskoj smjerno kleči, pa ih spaljuje doslovno i metaforički tek kad izgube poziciju moći. Spaljivanje transparenta koji simbolizira duginu obitelj izraz je podaničkog i primitivnog mentaliteta, koji cijelu Hrvatsku uništava već desetljećima

Naravno, spaljivanje transparenta koji predstavlja slikovnicu o duginim obiteljima fizička je manifestacija verbalne hajke koja se od najave udruge Duginih obitelji da će takvu slikovnicu izdati provodi od strane desnoklerikalnih udruga i Katoličke crkve u javnosti i medijima. Kaštelani su danas preveli u praksu ono što su o slikovnicama kao "homoseksualnoj propagandi" govorili Vigilare i slične udruge, pokazavši da su savršeno dobro razumjeli poruke koje se šalju s oltara i preko desničarskih portala.

Nema tu nikakvog nesporazuma ili pretjerivanja, dapače logično je i očekivano da jedno slijedi drugo. Ako (ili je ipak možda iskrenije reći kad?) se hrvatsko društvo civilizacijski još više uruši, ista ekipa fundamentalističkih ideologa znat će signalizirati kako je došao trenutak da se sa slikovnica pređe na ljude, a ovi koji se danas vježbaju na karnevalima vjerojatno će ih i tada pokazati da su razumjeli poruku.

Kukavičluk i bijeda iživljavanja nad slabijima

Budimo realni, iznenađujuće bi bilo u Hrvatskoj kakva je danas da transparent o duginim obiteljima nije bio spaljen ili da je, posve nezamislivo, bio na dječjem karnevalu prisutan u afirmativnom kontekstu.

Ipak, sve to je tako beskrajno tužno i gadljivo iz dva ključna razloga.

Prvi je razlog što su se na kaštelanskom dječjem karnevalu odlučili iživljavati nad onima koji su u društvu slabiji. Istospolne obitelji su malobrojne, većinom anonimne, predstavljene u hrvatskom društvu ponajviše jednom jedinom slikovnicom, a ne primjerice ravnopravnim pristupom javnosti, između ostaloga i zbog opravdanog straha za svoje postojanje ako bi se odlučile na taj korak.

Kako ih tanka glazura zakona i civilizacije zaustavlja da spale stvarne ljude, nečije stvarne roditelje, ostaje im opcija spaljivanja transparenata na kojima jasno kažu tko zaslužuje lomaču. Usput je danas u Kaštelima precizno izmjerena razina fašizacije hrvatskog društva – nacisti su spaljivali knjige, Hrvati katolici (zar mislite da se većina njih ikako drugačije deklarira i da im djeca ne idu na vjeronauk?) spaljuju slikovnice

Kaštelani su našli nekoga nemoćnog i takve odlučili spaljivati, dok se nisu usudili svoj prezir i podsmijeh uputiti prema nekome na poziciji moći. Pred takvima većina u Hrvatskoj smjerno kleči, pa ih spaljuje doslovno i metaforički tek kad izgube poziciju moći. Spaljivanje transparenta koji simbolizira duginu obitelj izraz je podaničkog i primitivnog mentaliteta, koji cijelu Hrvatsku uništava već desetljećima. Spaljivanje duginih obitelji je spaljivanje bolje hrvatske budućnosti.

Drugi razlog je pak posvemašnja bešćutnost prema bližnjem svom. Unatoč učenju Isusa Krista, kaštelanski Hrvati katolici su oduševljeno poručili svim postojećim duginim obiteljima kako će ih nastaviti diskriminirati i omalovažavati kao i dosad, ali i svim onim gej ljudima koji tek razmišljaju hoće li zasnovati svoje obitelji.

Osjećali su se dobro gledajući kako mama i mama te tata i tata nestaju na lomači

Poručili su to i vlastitoj gej djeci, uopće se ne zapitavši što je s onim klincima s današnjeg karnevala koji će jednoga dana biti roditelji u svojoj duginoj obitelji. Vlastitu su djecu koja su gej osudili na internaliziranu homofobiju, patnju ormara i kamuflažu heteroseksualnog braka, te u tome ne vide ništa loše, nego ono što je poželjno.

Spaljivali su danas u Kaštelima, dakle, i vlastitu djecu i vlastite unuke a da im najvjerojatnije nije palo na pamet da to čine. Možda i jest, ako pripadaju nemalom sloju hrvatskih roditelja koji bi radije da im je dijete mrtvo nego peder ili lezba. Dodatno, kaštelansku djecu koja nisu gej su tako poučili što im je činiti prema vršnjacima koji se na neki način ne uklapaju u prevladavajuću sliku o obitelji.

Unatoč učenju Isusa Krista, kaštelanski Hrvati katolici su oduševljeno poručili svim postojećim duginim obiteljima kako će ih nastaviti diskriminirati i omalovažavati kao i dosad, ali i svim onim gej ljudima koji tek razmišljaju hoće li zasnovati svoje obitelji

Dakle, ne samo da su sebe javnosti u identificirali kao bešćutne ljude, nego su i svoju djecu kontaminirali mržnjom prema različitima.

Dok su danas na kaštelanskom žalu gorjeli transparenti posvećeni nečijim obiteljima, djeci i životnoj sreći, prisutni na karnevalu su se oduševljeno smijali, kako pokazuju fotografije i videozapisi u medijima.

Osjećali su se dobro jer mama i mama te tata i tata nestaju na lomači koju su potpalili. Spalili su metaforički nečije roditelje, napravili neku djecu siročićima. Spržili su na lomači bližnje svoje a da ih pritom uopće nije pekla savjest.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.