Izborom Zlatka Hasanbegovića za novog hrvatskog ministra kulture dovedene su u pitanje temeljne demokratske vrijednosti u državi prodorom ekstremističkih stavova u politički i društveni mainstream i potrebno je stoga ujediniti se, te zajedničkom prosvjednom akcijom stati u obranu umjetničkih i ljudskih sloboda protiv ekstremizama, poručili su u četvrtak u Zagrebu predstavnici inicijative Kulturnjaci2016.

Neformalna inicijativa Kulturnjaci 2016. do sada je prikupila više od četiri tisuće potpisa na javnom apelu Vladi kojom traže smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a na koferenciji za medije javnosti su se obratili poznati kulturnjaci Dunja Vejzović, Naima Balić, Urša Raukar, Zvonimir Jurić i Ivica Buljan.

Glumica Urša Raukar rekla je kako premijer Tihomir Orešković još nije odgovorio na javno urudžbirani poziv za sastanak što predstavnici inicijative dijelom tumače činjenicom kako Orešković nije detaljno upoznat sa situacijom u Hrvatskoj.

"Za sada odgovora nema, no mi smo i dalje spremi razgovarati s Oreškovićem i konkretno objasniti naše razloge jer smatramo da premijer Orešković nije dovoljno upoznat sa situacijom u kulturi u Hrvatskoj, da nema osobno dovoljno informacija o cijelom problemu, te se nadamo da će nas on ipak primiti", poručila je.

Kulturnjaci izloženi linču i harangi koje su pokrenuli istupi ministra Hasanbegovića

Sve Hasanbegovićeve izjave u medijima nakon što je apel pokrenut samo potvrđuju sve ono što Kulturnjaci2016 u tome apelu tvrde, ocijenila je Raukar, istaknuvši kako "način i diskurs na koji je Hasanbegović napao inicijativu i sve potpisnike sasvim je sigurno ispod nivoa jednoga ministra".

Upozorili su ne samo na brojne Hasanbegovićeve citate u kojima on veliča NDH, nego i na linč i harangu kojoj su potpisnici apela izloženi i javno i privatno a koji su pokrenuti protiv kulturnih radnika upravo na temelju ministrovih istupa, kao i na neprihvatljivu želju da novo državno vodstvo kulturu vodi po vlastitom političkom svjetonazoru.

Poručili su kako neće odustati od svog poziva na Hasanbegovićevu smjenu, a Raukar je najavila i održavanje protestne tribine u Novinarskom domu u Zagrebu 1. ožujka u 18 sati, pod nazivom "Zašto smo potpisali". Bit će to prva u nizu tematskih tribina koje će se održavati u kontinuitetu, na kojima će se iz raznih uglova sagledati i problematizirati situaciju, poručila je.

Pozvali su sve istomišljenike, kao i one koji se protive Hasanbegovićevoj smjeni, da im pridruže i da se otvoreno razgovara, dok se to još može, kako je rekla operna diva Dunja Vejzović, upozoravajući da su ljudi već sada počeli šaptati u javnosti u strahu od posljedica zbog slobodnog govora, piše Forum tjedni magazin

"Nemojte šaptati, nego nam se pridružite", pozvala je operna pjevačica Dunja Vejzović.

D.Vejzović: neprihvatljivo je da se u ministarstvu kulture omalovažavajuće govori o uglednim umjetnicima

Brojku od četiri tisuće potpisnika javnog apela usporedila je s Njemačkom, gdje bi ona po broju stanovnika odgovarala kao da je potpisalo 60.000 ljudi, te napomenula kako mnogi potpisnici imaju veliku reputaciju u inozemstvu.

"Stoga činjenica da neke od njih naš ministar i njegova zamjenica (Ana Lederer) nazivaju 'takozvanim' kulturnjacima nije prihvatljiva – nije prihvatljivo da se u ministarstvu omalovažavajuće govori o tolikom broju umjetnika", kazala je Vejzović i poručila:

"Tim apelom mi kulturnjaci želimo očuvati lice hrvatske kulture, koje ne počinje kako naš ministar misli, 1990. Mi se borimo da područje kulture ne bude vođeno kroz prizmu ekstremnog političkog svjetonazora".

Urša Raukar podsjetila je na Hasanbegovićev tekst u listu "Nezavisna Država Hrvatska" iz 1996. godine kazavši da teza kako se radi o mladenačkom ispadu izvađenom iz konteksta naprosto ne stoji, s obzirom da postoje pisani zapisi njegovih izjava iz kojih se jasno vidi da se on konzekventno drži svojih ideoloških stavova, poput onih iznesenih u intervjuima Oslobođenju i Danima u kojima je ponavljao ekstremističke stavove. Kasnije ministrovo opravdavanje nazvala je iznuđenim.

Ravnatelj Drame zagrebačkog HNK-a, redatelj Ivica Buljan također je upozorio na rastuću atmosferu straha u kojoj kulturni radnici moraju organizirati tribine kako bi iskazali nezadovoljstvo.

"Politička elita računa na efekt otupljivanja, ali odmah im kažem da ne mislimo odustati. Prva tribina tek je u uvod u seriju skupova", istaknuo je Buljan, podsjećajući da građani na izborima nijednoj stranci nisu dali plebiscitarnu podršku i otvorene ruke da u njihovo ime kreiraju svoju politiku, posebno ne nekakvu ekstremističku verziju.

Z.Jurić: ministar Hasanbegović je samo vrh ledene sante ekstremističkih ideja

Prema njegovim riječima, Hrvatska mora nasljedovati davno prihvaćene vrijednosti koje se u samo tri tjedna Hasanbegovićevog vođenja Ministarstva kulture olako urušavaju s tendencijom da Hrvatska utone u totalitarizam.

"Nezamislivo je da državni službenici napadaju rad umjetnika i ako se tome ne odupremo takav model ponašanja postat će uobičajen", ustvrdio je Buljan.

Redatelj i scenarist Zvonimir Jurić ocijenio je kako je ministar Hasanbegović "samo vrh ledene sante ekstremističkih ideja koje ulaze u mainstream".

"Njegovi su ideološki i svjetonazorski stavovi pogrešni i zato se zalažemo za njegovu smjenu", poručio je.

Bivša pomoćnica ministra kulture Naima Balić, koja je u ministarstvu provela 23 godine, istaknula je kako izjava ministra Hasanbegovića da će on imati svoju kulturnu politiku ne stoji jer "ne može se imati svoja kulturna politika, to je davno prevladano i u suvremenoj Europi tako nešto ne postoji".

"Očito je iz ove Hasanbegovićeve kulturne politike proizišla smjena povjerenstva za neprofitne medije i izjava da će ukinuti fond koji zapravo ne postoji. Ta su namjenska sredstva došla iz lutrijskih izvora. A o njihovoj raspodjeli odlučuje Vlada, na prijedlog ministra. Možda on to ne zna, jer ne zna kako se upravlja tom institucijom", objasnila je Balić, upozoravajući da kultura ne može niti smije biti na tržištu.

Apel za ministrovom smjenom je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja

Podsjetila je također na ministrov radikalan rječnik koji ju je, kako je rekla, zgromio. Izvrijeđao je i kulturnjake, i novinare, i konzumente kulture nazivajući ih terminima poput "lijeva avangarda kulturnjačke klase", "subverzivni diverzanti", "interesno povezana manjina", "ljevičarski doktori opće prakse" koji podsjećaju na neka prošla vremena.

Kako je istaknuto na konfenerciji za medije inicijative Kulturnjaci2016, njihov apel nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, već je to "poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma".

Za poziciju ministra kulture, kao i kulturu u cjelini, smatraju, od vrijednih znanstvenih članaka i radova važnija je sposobnost mišljenja šira od nacionalnog okvira, razumijevanje drugog i drugačijeg, uvažavanje antifašističkog naslijeđa, poimanje kulture i društva kao heterogenog spoja različitosti, otvorenosti jezika i dijaloga.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.