Slikovnica o duginim obiteljima u kratkom je vremenu, očito, postala prvorazredno političko pitanje o kojem ovisi budućnost Hrvatske. Od same najave izlaska pa sve do uspješne crowfunding kampanje pokrenute u četvrtak, gotovo da nema osobe koja o njoj nije izrekla nekakav stav. Protiv nje je pokrenuta i peticija, a na dječjem karnevalu u Kaštel Kambelovcu spaljen je transparent koji ju je predstavljao, kao "krnjo", simbol nečeg što je u protekloj godini nanijelo najviše nepravde i zla.

Sve to ne bi bilo kompletno bez komentara bivšeg ministra kulture kratkog vijeka, a danas saborskog zastupnika Nezavisnih za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića koji je u četvrtak gostovao na televiziji N1 na temu promjene Zakona o arhivima i najavljeni posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Na kraju emisije upitan je kako komentira spomenuto karnevalsko paljenje.

"Poraz takozvane političke korektnosti"

"Kao svaki karneval, dakle stoljećima, karneval je mjesto iznošenja pučkih stajališta o različitim fenomenima, dakle i o takozvanoj dječjoj slikovnici morbidnoga sadržaja. Jučer je to bila lutka kardinala Bozanića koja je spaljivana na karnevalima, prekjučer lutka nekoga političara. Dakle jedino zabrinjavajuće u cijelom ovom kontekstu je poraz takozvane političke korektnosti kad se jedan potpuno sporedan karnevalski čin zapravo pokušao kritizirati na način da se kriminalizira i da se pokrenu određeni politički postupci, pravosudni, što je bez presedana", rekao je.

Osvrnuo se i na reakcije ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te pravobraniteljicea za djecu Helence Pirnat Dragičević koje su osudile paljenje.

"To su njihova prava. Zabrinuo bih se da pravobraniteljice, posebice bivša, ili ministrica znanosti ima ista stajališta kao ja. Jučer je u ovoj emisiji sjedio gospodin Žarko Puhovski s kojim nemam bliske poglede, a on je na neki način ismijao pokušaj toga spaljivanja i u tom smislu se potpuno slažem s njim", rekao je Hasanbegović.

U svega nekoliko sati prešli smo taj cilj, što je uistinu nevjerojatno, količina podrške nas ne prestaje iznenađivati. Do kraja jučerašnjeg dana prešli smo i cilj od 5000 dolara, koji nam omogućuje tisak 1000 primjeraka bojanke 'Moja dugina obitelj'

U međuvremenu je udruga Dugine obitelji pokrenula crowdfunding kampanju "Moja dugina obitelj – slikovnica o djeci istospolnih roditelja" i u samo 24 sata prešla je dva početna cilja postavljena kampanjom: osiguravanje sredstava za tisak još 1000 slikovnica te sredstava za tisak 1000 primjeraka bojanke "Moja dugina obitelj".

Slkovnica ide u riječke, osječke, sisačke i zagrebačke knjižnice

Cilj slikovnice "Moja dugina obitelj", kažu, jačanje je socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanje tolerancije i poštovanja različitosti. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi te prikazuje sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima.

Crowdfunding kampanju udruga je odlučila pokrenuti nakon neočekivano velikog interesa za besplatnim primjerkom slikovnice "Moja dugina obitelj", koja je predstavljena javnosti tijekom siječnja. I prije samog službenog predstavljanja slikovnice, udruga je zaprimila više stotina upita iz Hrvatske i inozemstva, te kampanjom želi osigurati primjerak svakom zainteresiranom pojedincu, obitelji i organizaciji.

dugine perk

"Vjerujemo da na ovakav način doprinosimo stvaranju društva u kojem se od malih nogu uči poštivati različitosti i prihvaćati sve obitelji", kazao je Daniel Martinović, koordinator udruge koja je izdala slikovnicu. "Prvi cilj nam je bio osigurati 3000 dolara kako bismo mogli tiskati 1000 novih primjeraka slikovnice, ovaj put u boljoj, ukoričenoj verziji. U svega nekoliko sati prešli smo taj cilj, što je uistinu nevjerojatno, količina podrške nas ne prestaje iznenađivati. Do kraja jučerašnjeg dana prešli smo i cilj od 5000 dolara, koji nam omogućuje tisak 1000 primjeraka bojanke 'Moja dugina obitelj'. Bojanka je nešto novo što smo htjeli ponuditi i našoj djeci, i svim ostalim zainteresiranima koji dijele naše vrijednosti".

Prijeđemo li i treći cilj, četvrti će nam biti osigurati sredstva za izdavanje novih slikovnica. Želimo da Roko, Ana, njihovi prijatelji i njihove obitelji dožive još mnoge avanture; ideja ima puno

Novo izdanje slikovnice dostupno je i na engleskome jeziku, budući da je udruga u proteklih mjesec dana dobila i brojne upite iz inozemstva. Osim roditelja, interes za slikovnicom pokazale su i knjižnice; "Moja dugina obitelj" tako će biti dostupna za posudbu u Rijeci, Osijeku, Sisku i Zagrebu gdje udruga planira održati i prezentacije slikovnice, a ovom kampanjom želi omogućiti dovoljno primjeraka da slikovnica dospije i u sve ostale knjižnice koje žele svoj primjerak.

Vizija je društvo koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji

"Idućim ciljem od 10 000 dolara želimo osigurati još 1000 primjeraka slikovnice i 1000 primjeraka bojanke. Uz donaciju kampanji, podržavatelji i podržavateljice mogu odabrati razne poklone, od majica 'Moja dugina obitelj', šalica s motivom iz slikovnice, puzzle za najmlađe i tako dalje', kazao je autor slikovnice Ivo Šegota.

"Heroji ove slikovnice su Ana i Roko. Vole sve što i njihovi vršnjaci predškolske dobi – sport, igranje s prijateljima i druženje s roditeljima. Roku je omiljeno voće kruška, a Ani jagoda. I naravno da imaju svoje omiljeno godišnje doba. Ipak, po nečemu se malo razlikuju od svojih vršnjaka – Ana ima dvojicu tata, a Roko dvije mame. I znaju da se takve obitelji zovu dugine obitelji. Ova slikovnica je od naročite koristi upravo djeci iz takvih obitelji jer u njoj mogu prepoznati sebe i svoj svakodnevni život. Uz to, ova slikovnica baš svakom roditelju može pomoći razgovarati sa svojim djetetom o duginim obiteljima i različitostima u društvu koje su dio naše realnosti".

"Prijeđemo li i treći cilj, četvrti će nam biti osigurati sredstva za izdavanje novih slikovnica. Želimo da Roko, Ana, njihovi prijatelji i njihove obitelji dožive još mnoge avanture; ideja ima puno, poput 'Moja dugina obitelj na ljetovanju' ili 'Moja dugina obitelj na zimovanju'. Vizija naše udruge je društvo koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji, a ovaj izdavački pothvat je samo jedna od aktivnosti kojom planiramo to i postići", dodao je Martinović

Osim roditelja, interes za slikovnicom pokazale su i knjižnice; "Moja dugina obitelj" tako će biti dostupna za posudbu u Rijeci, Osijeku, Sisku i Zagrebu gdje udruga planira održati i prezentacije slikovnice

"Kampanju planiramo provoditi do kraja mjeseca i pripremamo još par iznenađenja te pozivamo sve zainteresirane da nas prate i dalje na društvenim mrežama. Svaka donacija koristit će se za razvijanje naše misije i vizije, te pozivamo sve koji još nisu da sudjeluju u kampanji i podrže dugine obitelji u Hrvatskoj", završno su poručile Dugine obitelji.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # Galadriel 2018-02-09 12:36
Pretpostavljam, da se njega moglo pitati u ono vrijeme, svi bi oni nosili ružičasti trokut i završili u dimu. I danas bi se on time bavio, ako mu se dopusti. Takav dojam ostavlja. Zašto mu se daje uopće toliko medijskog prostora, pa nije baš zapanjio pameću cijeli puk? Baš obrnuto. U politici takvih malih napoleončića ima na hrpe, ni u tome nije iznimka!
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.