El Canto del Colibrí (Kolibrijeva pjesma), riječima samog redatelja Marca Castro-Bojorqueza, skroman je pokušaj prikaza latinoameričkih imigranata suprotno od stereotipne slike kakva se o njima šalje u javnosti – da je riječ o mačistima, homofobima i transfobima.

Dokumentarac u središte priče stavlja odnos latinoameričkih očeva i njihove LGBT djece, a iz najave je vidljivo kako je riječ o potresnim i emotivnim iskazima.

"Zajednica latinoameričkih imigranata meta je strašnih i javnih napada od strane drugih Amerikanaca, pa i njihovih sunarodnjaka. O sebi u medijima čujemo i čitamo brojne negativno intonirane komentare, a to je bolno", ispričao je Marco Castro-Bojorquez, prisjetivši se svjedočanstva jednog od očeva o rasističkim maltretiranjima kakvima je bio izložen kao tinejdžer u srednjoj školi, opisavši to kao nešto što mu je slomilo srce.

Zato je, kaže, svijetu htio poslati drugačiju sliku o latinoameričkoj zajednici u kojoj ima očeva koji svoju LGBT djecu vole bezuvjetno, a pred kamerama iskreno govore i kako je taj put bio težak. Ovim je filmom Castro-Bojorquez htio donijeti nadu svojoj zajednici koja je gotovo svakodnevno izložena uvredama u zemlji koju vole i smatraju domom.

El Canto del Colibrí gostovao je na brojnim festivalima, a odnedavna je dostupan i online, na usluzi Vimeo On Demand.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.