Kako katolički mediji pišu o reproduktivnim pravima žena i koliko je negativan utjecaj Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj neke su od tema kojima se bavi multimedijalna izložba riječke umjetnice Milijane Babić, naziva "Zdravo Marijo, milosti puna".

Otvara se u petak 18. studenog s početkom u 20 sati, u galeriji Filodrammatica (Korzo 28, prvi kat), a zasniva se na umjetničkim akcijama u javnom prostoru tijekom 2016. godine, kao i na istraživanju sadržaja katoličkih medija u razdoblju između 2015. i 2016. godine. Ulaz je slobodan, a izložba traje do 2. prosinca.

Recentni rad Milijane Babić temelji se na performativnoj umjetničkoj praksi, i često se razvija u smjeru kontekstualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru. Polazišna točka njezinog rada je vlastita pozicija žene i umjetnice, koju propituje u svom neposrednom okruženju.

"Mudre misli" iz katoličkih tiskovina

Na izložbi će biti predstavljena videodokumentacija umjetničke akcije 7 dana za ženu, nastale kao reakcija na međunarodnu katoličku molitvenu inicijativu "40 dana za život", koja je izvedena uoči Međunarodnog dana žena 2016. godine u suradnji s građankama i građanima Rijeke i udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Akcija u formi protesta započela je ispred Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, nasuprot moliteljima spomenute inicijative, nastavljajući se narednih dana ispred državnih institucija i Katedrale Sv. Vida, a završila je na Međunarodni dan žena ispred Gradske uprave na riječkom Korzu.

Navedeni dio izložbe sastoji se i od komentara na akciju koje je umjetnica bilježila za vrijeme njezina održavanja te preuzela s društvenih mreža i internetskih portala.

Drugi dio izložbe čini publikacija "mudrih misli", čiji se sadržaj sastoji od spornih izjava iz katoličkih tiskovina, te dokumentacije intervencije u javnom prostoru koja je u tijeku.

Milijana Babić diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u Durbanu (Južnoafrička Republika) i magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dugogodišnja je suradnica festivala Mesto žensk u Ljubljani, a od 2007. do 2014. godine surađivala je s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Članica je riječkog udruženja umjetnika Delta 5.

Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a sa švedskom umjetnicom Idom Hansson u lipnju 2015. godine primila je nagradu Grada Rijeke Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti u periodu 2013. i 2014. godine, za izložbu "Put yourself in my place/Na mom mjestu" u produkciji udruge Drugo more, koja je tijekom rujna i listopada 2014. godine također bila predstavljena u Filodrammatici.

Više o izložbi možete saznati na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događanja.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.