Centar za ženske studije koji upravlja Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke svake godine obilježava godišnjicu njezina rođenja, pa nas tako i ove godine čeka zanimljiv program namijenjen svim uzrastima.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, otvoren je za građanstvo, uz besplatno stručno vodstvo, od 11-16 sati, na Zagorkin rođendan u četvrtak 2. ožujka, te u nedjelju 5. ožujka (uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma "Zagorka" autorice Biljane Čakić Veselić u 14 sati).

U četvrtak, 2. ožujka, u 18 sati zakazano je predavanje Žarke Vujić: "Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke".

Marija Novaković (1885.-1960.) bila je obrazovanjem učiteljica glasovira. Budući da je učila i operno pjevanje, u međuratnom životu Njemačke prehranjivala se pjevanjem na različitim pozornicama. Kasnije je svirala glasovir u orkestrima koji su pratili filmske predstave. Godine 1931. hospitalizirana je u berlinskoj Klinici Herzsberge, a 1932. otpremljena je u zagrebačku Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je provela ostatak života.

Šetnja Zagorkinim pričama

U takvom ograničenom i kontroliranom okolišu počela je likovno stvarati i uz podršku dr. S. Župića izgradila raznolik i velik opus outsajderske umjetnosti koji je nekoliko puta izlagan javnosti. Kako će se o njezinu životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković.

U petak, 3. ožujka u podne, u Multimedijalnom institute MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa "Treća" na temu "Migracije: otpor i stradanje."

Vikend program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju. Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja "Zagorkina priča", vodit će vas Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela Grička vještica.

Sastajemo se u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici! U 90 uzbudljivih minuta upoznat ćete sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili. Svoj dolazak možete potvrditi još danas, 1. ožujka, na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Broj sudionika/ca je ograničen na 40 osoba.

 

Ne zaboravite se prijaviti na šetnju, još sutra! Jedna od voditeljica šetnje, Ana Zbiljski, dobitnica je druge nagrade za studentski rad na temu rodne i ženske problematike za rad: Rodno iskustvo i svakodnevica žena u prvoj polovici 18.st u Banskoj Hrvatskoj u svijetlu inkvizicijskih spisa. U kratkom filmu nastalom u sklopu škole rodno osviještenog filmskog stvaralaštva u okviru Vox Feminae festivala 2016. govori o zagrebačkim vješticama, čita odlomak iz članka Ivane Levstek: Zagorka i povijesni izvori u Gričkoj vještici iz prvog zbornika s Dana Marije Jurić Zagorke pod nazivom Neznana junakinja - nova čitanja Zagorke i uvodi vas u Zagorkinu priču čijim tragom možete ići 4.i 5.3.!

Posted by Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke on Tuesday, 28 February 2017

 

Program obilježavanja 114. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke pogledajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.