Potaknuti neslavnom sudbom benda PWR BTTM, za sve fanove queer punka izronit ćemo neke bisere kojima bi mogli zamijeniti svoje favorite. Promotrit ćemo, tako, skrivenu povijest LGBT punkera i predstaviti vam neke bendove koji su ostali ispod radara, ali mogli bi biti lijep dodatak vašim plejlistama. Poredak na ljestvici, dakako, sasvim je nasumičan, mnogo više kronološki negoli vrijednosni.

No, prije ljestvice – nekoliko riječi o zaslužnim pretečama. Prije bendova sastavljenih isključivo od LGBT osoba, punk je imao svoje gej ikone raštrkane po raznim kultnim grupama.

Poznata su nagađanja o tome da je Pete Shelley iz benda Buzzcocks biseksualan, kao i o tome da je Iggy Pop bio u romantičnom odnosu s Davidom Bowiejem. Ironično, izravni prethodnici prvih queer bendova podrijetlom su iz američke države ne osobito poznate po otvorenosti, barem ne u 80-ima – Teksasa. Pjevač benda The Dicks, Gary Floyd, upamćen je kao bucmasti gej koji u ženskoj odjeći gađa publiku kondomima ispunjenim majonezom i klistirima punim jetrice.

Istoimenu pjesmu posvetili su mu kultni Teksašani otkvačena imena Butthole Surfers, a pozornost na bend skrenula je i obrada pjesme "Hate the Police" u izvedbi benda Mudhoney. Zajedno s The Dicks austinski su punk nosili i Big Boys čiji je frontmen Randy Biscuit Turner često nastupao u ružičastoj haljinici za balerine i ružičastim kaubojskim čizmama.

Trojstvo upotpunjuje MDC, čiji je pjevač Dale Dictor stao na stranu Big Boysa u sukobu koji su imali s rastafarijanskim hardcore punk bendom Bad Brains. Kad je pjevač Bad Brainsa H. R. doznao da je Biscuit gej, povukli su se s koncerta, no odbili su Big Boysima vratiti predujam uz poruku da je Randy Turner "pederčina" i da mu žele da "gori u paklu". Dictor se sukobio s H. R.-om, a na posljetku je incident opisao u pjesmi "Pay to Come Along".

Vjeruje se da je i frontmen losangeleskog punk benda The Germs Darby Crash bio gej, iako se nikad nije autao. Inače, u The Germsima je svirao i pridruženi gitarist Foo Fightersa Pat Smear. Svi ovi heroji omogućili su snažan razvoj queercorea u 90-ima. Pa, počnimo onda s prijedlozima. I, još jedna napomena – ova lista ni u kojem slučaju ne pretendira na iscrpnost, već više odražava neke nostalgične izbore potpisnice.

The Frogs

Avangardni rokeri The Frogs uopće nisu LGBT osobe, no 1989. izdali su album "It's Only Right and Natural", sastavljen isključivo od pjesama gej tematike. Braća Jimmy i Dennis Flemion opjevali su homoseksualnost mahom isključivo uz akustičnu gitaru, s tekstovima toliko komičnim, pa i morbidnim, da se ozbiljnost i estetska vrijednost albuma vrlo često osporava. The Frogs su se željeli narugati svim stereotipima koje su tadašnji konzervativci vezivali za gejeve pa se, tako, u pjesmi "Baby Greaser George" opisuje oralni seks s djetetom u kojem lirski subjekt ostane bez lijevog testisa jer ga mališan proguta, a u "These Are the Finest Queen Boys (I've Ever Seen)" kao lubrikant služi maslac: What will we do later on/When the butter runs out?/You'll probably scream and shout/Here comes the watermelon seed up my snoot snout. Ipak, The Frogs su ostali prave ikone – obožavao ih je Kurt Cobain, pjesmu "Homos" obradio je Evan Dando iz The Lemonheads, Pearl Jam su na temelju poruke Dennisa Flemiona stvorili pjesmu "Smile", Beck je semplirao njihovu pjesmu "I Don't Care If You Disrespect Me (Just So You Love Me)" u svojoj pjesmi "Where It's At".

Pansy Division

Ni ovu pop punk četvorku iz San Francisca nije lako shvatiti ozbiljno, no zato su savršen bend za svaku gej zabavu, after-eurovizijski party ili jednostavno kao glazba koja će vam popraviti raspoloženje. Iako je podosta djetinjast, poprilično se teško ne nasmijati na tekst poput: I couldn' wait to feast my eyes on his meaty, hairy thighs/He whipped my ass in tennis then I fucked his ass in bed. Pansy Division sviraju već 16 godina, a vrhunac su slave dosegli 1994., kad su bili na turneji s grupom Green Day. Ime je benda, inače, igra imenom oklopne divizije nacističke vojske u Drugom svjetskom ratu poznate pod imenom panzer division. Postoji, uz to, velik broj gej tribute bendova koji su aproprirali imena drugih poznatih punk izvođača poput Gayrilla Biscuits (Gorilla Biscuits), Black Fag (Black Flag), Youth of Togay (Youth of Today).

Team Dresch

Iako svim gipkim ženama koje vole stvarati trenje s drugim ženama osmijeh na lice izmami ime benda Tribe8, vjerojatno je najpoznatiji ženski queercore bend ipak Team Dresch. Basistica benda Donna Dresch svirala je kratko vrijeme čak i u kultnom grunge bendu Screaming Trees, čiji je pjevač bio ljubimac zagrebačke publike Mark Lanegan, a gitaristica i pjevačica Kaia Wilson ujedno je bila i frontmenica kultnog benda The Butchies. Njihov album "Personal Best" pobrao je mnoge pohvale, i to ne samo od queer zajednice.

Le Tigre

Iako su počinili ozbiljan flop propagandnom pjesmicom za Hillary Clinton, ni to nije poljuljalo status Le Tigre kao omiljenog raštimanog electroclash benda. Osim odličnih JD Samson i Johanne Fateman, koje su s novim bendom MEN nastupale s Peaches i Gossip, ono što daje Le Tigre posebni začin jest Kathleen Hanna. Hanna je u prvom redu ikona riot grrrl pokreta, grupe feminističkih punk bendova koji se razvijao u državi Washington zajedno s grungeom. Njezin bend Bikini Kill predvodio je pokret, a druge važnije riot grrrls svakako su Bratmobile, Heavens to Betsy, Fifth Column, a kasnije i vrlo popularne Sleater-Kinney. Hannin stil pjevanja veoma podsjeća na ikonu britanskog punka Poly Styrene, pjevačicu benda X-Ray Spex. Le Tigre je bio aktivan do 2011., a Hanna je potom osnovala bend The Julie Ruin, čiji je album "Run Fast" moguće i najbolje ostvarenje njezine karijere.

Aye Nako

Naposljetku, jedan suvremeni bend, odlična njujorška četvorka Aye Nako. Ovi najnoviji izdanci queercore scene ne samo da su njezini dostojni nastavljači već je i talentom premašuju. Fenomenalnu dinamiku bendu daju podijeljene frontmenske dužnosti – Jade Payne piše himničkije pjesme, dok Mars Dixon stvara anksioznije, poliritmične brojeve. Drugi album benda "Silver Haze" jedno je od najboljih izdanja ove godine.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.