Rijeka će od 12. do 14. listopada ugostiti regionalni festival queer i feminističke kulture, Smoqua. Kroz umjetničke sadržaje, audio-vizualne nastupe, radionice i panel-rasprave te info štandove udruga i inicijativa koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba javnost će se tako upoznati s queer i feminističkom kulturom.

Posjetitelji/ice će se moći upoznati s poviješću i značajem queer i feminističke kulture, razviti kritičku svijest o njima, istražiti kulturni i društveni kontekst, te psihosocijalnu dimenziju ove kulture. Osnovni koncept je propitivanje sloboda u odnosu na višestruke opresije - društvene, kulturne, institucionalne, ali i individualne - jesmo li slobodni živjeti svoje identitete (razvijamo ih, nadgrađujemo, dekonstruiramo)?

Umjetničko-aktivistički sadržaj festivala ukazuje na ova pitanja i bavi se problematikom opresije nad ženama i queer/seksualnim i rodnim manjinama neminovno se dotičući opresije u službi patrijarhata, seksizma, šovinizma, mizoginije, heteronormativnosti, homofobije i transfobije.

Zemlje bivše Jugoslavije mjesta su snažnog patrijarhata i heteroseksizma

Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja Lezbijske organizacije Rijeka "LORI" u području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva udruge jest i razvijanje queer i feminističke kulture. Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu u regiji te same queer-feminističke umjetnice i aktivistkinje.

Upravo ova regija (zemlje bivše Jugoslavije) mjesto je snažnog patrijarhata i heteroseksizma, ali i snažnog "pokreta otpora". U konačnici, festival će poslužiti kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte.

Ovo je prva godina održavanja i želja je organizatorica da festival opstane i nadograđuje se tijekom narednih godina. Javnost će se s queer i feminističkom kulturom upoznati kroz umjetničke sadržaje (izložbe, performansi), audio-vizualne nastupe (drag queens nastup, koncert feminističko-aktivističkog zbora, projekcije kratkih filmova), radionice i panel-rasprave te info štandove udruga i inicijativa koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba.

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Tiskara Adria print, Bordel La Grotta i Vinarija vina Legović, a organiziraju ga Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" u suradnji s udrugom PaRiter, Građani svom gradu, Centrom za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, ART kinom Croatia i udrugom Labris. Program festivala pročitajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.