Rijeka će od 12. do 14. listopada ugostiti regionalni festival queer i feminističke kulture, Smoqua. Kroz umjetničke sadržaje, audio-vizualne nastupe, radionice i panel-rasprave te info štandove udruga i inicijativa koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba javnost će se tako upoznati s queer i feminističkom kulturom.

Posjetitelji/ice će se moći upoznati s poviješću i značajem queer i feminističke kulture, razviti kritičku svijest o njima, istražiti kulturni i društveni kontekst, te psihosocijalnu dimenziju ove kulture. Osnovni koncept je propitivanje sloboda u odnosu na višestruke opresije - društvene, kulturne, institucionalne, ali i individualne - jesmo li slobodni živjeti svoje identitete (razvijamo ih, nadgrađujemo, dekonstruiramo)?

Umjetničko-aktivistički sadržaj festivala ukazuje na ova pitanja i bavi se problematikom opresije nad ženama i queer/seksualnim i rodnim manjinama neminovno se dotičući opresije u službi patrijarhata, seksizma, šovinizma, mizoginije, heteronormativnosti, homofobije i transfobije.

Zemlje bivše Jugoslavije mjesta su snažnog patrijarhata i heteroseksizma

Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja Lezbijske organizacije Rijeka "LORI" u području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva udruge jest i razvijanje queer i feminističke kulture. Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu u regiji te same queer-feminističke umjetnice i aktivistkinje.

Upravo ova regija (zemlje bivše Jugoslavije) mjesto je snažnog patrijarhata i heteroseksizma, ali i snažnog "pokreta otpora". U konačnici, festival će poslužiti kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte.

Ovo je prva godina održavanja i želja je organizatorica da festival opstane i nadograđuje se tijekom narednih godina. Javnost će se s queer i feminističkom kulturom upoznati kroz umjetničke sadržaje (izložbe, performansi), audio-vizualne nastupe (drag queens nastup, koncert feminističko-aktivističkog zbora, projekcije kratkih filmova), radionice i panel-rasprave te info štandove udruga i inicijativa koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba.

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Tiskara Adria print, Bordel La Grotta i Vinarija vina Legović, a organiziraju ga Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" u suradnji s udrugom PaRiter, Građani svom gradu, Centrom za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, ART kinom Croatia i udrugom Labris. Program festivala pročitajte ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.