Zayn Phallic i Adam All, dvije žene koje nastupaju kao drag kingovi, skreću pozornost na ovu marginaliziranu skupinu koja pokazuje da i unutar LGBT zajednice još uvijek postoji izvjesna doza mizoginije.

Jedna od važnijih skupina u LGBT populaciji svakako su drag queenovi, čije je najpoznatije lice vjerojatno RuPaul i njegov natjecateljski šou "RuPaul's Drag Race". No, mnogo se rjeđe govori o drag kingovima, odnosno ženama koje nastupaju u obličju muškaraca. Ipak, radi se o zajednici performerica koja postaje sve snažnija i popularnija.

Zayn Phallic bavi se drag nastupima otprilike deset mjeseci. Na to se odlučila nakon što je posjetila jedan drag king šou, oduševila se i shvatila da je to ono čime se želi baviti. Adam All započela je s nastupima kad je imala 18 godina. Tvrdi da su drag nastupi bili prekretnica u njezinu životu jer su joj ponudili nevjerojatno oslobođenje, piše Gay Star News.

S oslobođenjem dolazi i samopouzdanje

Zayn također vjeruje da joj je nastupanje otkrilo neke strane njezine osobnosti za koje nije ni znala da postoje: "Inhibirana sam življenjem u patrijarhalnom društvu. Postoje stvari koje bih napravila na pozornici, ali nikad i u svom 'ženskom' životu", tvrdi Zayn.

Razbijanje rodnih stereotipa upravo je jedan od ciljeva drag nastupa. Poanta je izraziti se, prikazati dijelove sebe koje bi u protivnom morali ostati skriveni. A s oslobođenjem dolazi i samopouzdanje. Phallic tvrdi kako je izuzetno dobar osjećaj stajati na pozornici pred stotinama ljudi i zračiti stavom koji ih poziva da je slušaju jer je vrijedna.

Two drag kings tell us why they love performing

"As much as it is about breaking down gender stereotypes, it's also about expressing parts of myself that I had to hide"

Posted by Stylist on Sunday, 1 April 2018


Njezin muški alter ego dao joj je glas i snagu u stvarnom životu koje prije nastupanja nije imala. I All smatra da joj je drag popravio samopouzdanje i u mnogome je promijenio. Natjerao ju je da se zapita što je to muževno, što ženstveno, i otkud tolika potreba za etiketama.

Publika ludi za performericama

Drag kingovi trude se skrenuti pozornost na žene koje su na sceni često marginalizirane. "Suočavamo se sa sličnim problemom koji imaju i stand-up komičarke. Jer postoji pretpostavka da ne možeš biti smiješna ili da nekako nisi dovoljno dobra", kaže Phallis. All dodaje da ne žele baš svi vidjeti snažnu ženu na pozornici i da to dijelom smatra razlogom zašto drag kingovi nisu jednako medijski popraćeni kao i drag queenovi.

Kao žena crne rase, Phallic je postavila organizatorima nastupa pitanje zašto su njihove postave toliko bjelačke i zašto ne postoji raznolikost.

Predrasude prema ženama i pripadnicima drugih rasa razlog su zašto su se drag kingovi razvili u pravu obitelj, istinski uključivu zajednicu. Njihovi su nastupi nepretenciozni i zato svi u njima uživaju. Publika ludi za performericama – preodijeva se, stavlja brkove i svi se odlično zabavljaju.

Drag king scena, dakle, oduvijek je postojala, no bila je zanemarena i podcijenjena. Tek je u posljednjih nekoliko godina procvjetala, a djevojke vjeruju da će s vremenom postati ravnopravne drag queenovima.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam