Performansima protiv pomračenja svijesti hrvatskog društva i kao simbolične geste u znak borbe za slobodom mišljenja i izražavanja, Kulturnjaci 2016 proteklog vikenda su crnom ceradom prekrili Kožarićevu skulpturu Prizemljeno Sunce, a plesač i koreograf Bruno Isaković podvrgnuo se novoosmišljenoj metodi dugotrajnog mučenja čitajući tekstove i izjave ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Inicijativa Kulturnjaci 2016 organizirala je jučer na obljetnicu proglašenja Nezavisne države hrvatske, prosvjed na kojemu su okupljeni kulturni radnici/e crnom ceradom prekrili skulpturu Prizemljeno Sunce Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici u Zagrebu, u simboličnoj gesti osude pomračenja svijesti i savjesti hrvatskoga društva.

"Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za njen humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina. Smrt fašizmu i ne ponovilo se ", istaknula je dizajnerica Iva Babaja, referirajući se na proglašenje Nezavisne države Hrvatske, 10. travnja 1941. godine.

Prekrivanje Kožarićevog Sunca kao metafora za pomrčinu svijesti i savjesti društva

"Tom smo gestom htjeli upozoriti na to da živimo u danima u kojima se počinje ponavljati ono što je počelo prije 75 godina, a to je reustašizacija društva. Tim činom želimo simbolično izraziti da se nad našu kulturu, ali i cijelu zemlju nadvija ista vrsta mraka kakva se nadvijala i onda", poručili su Kulturnjaci 2016.

Također su željeli još jednom upozoriti na jačanje desničarskih svjetonazora u hrvatskom društvu kroz retoriku vladajućih elita. To je, smatraju, ponajprije evidentno u stavovima ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog čega pozivaju na njegovu smjenu, za što su dosad prikupili pet tisuća potpisa kulturnih radnika raznih profila iz Hrvatske i inozemstva.

"Ministar Hasanbegović samo je jedan od instrumenata u tom planu i predvodnik upravo takve vrste programa kojim se provodi povijesni revizionizam te reustašizacija našega društva, zatvaranje slobode medija i smatrali smo da moramo progovoriti o tome. Smatramo da je ono što intelektualci u ovakvom društvu moraju raditi jest pokazivati da ne mislimo svi isto i boriti se za slobodu mišljenja ", kazala je Babaja.

Nakon što se oglasio podnevni top s kule Lotršćak, okupljeni kulturnjaci, među kojima su bili Jasna Bilušić, Urša Raukar, Edo Popović, Saša Božić, Hrvojka Begović, Karlo Mrkša, Tihomir Milovac, Niko Gamulin, Igor Grubić i drugi, a pridružio im se i čelnik Građanskog odbora za ljudska prava i predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić, crnom su ceradom prekrili Kožarićevu skulpturu na spoju Bogovićeve s Petrićevom ulicom, koja će ostati tako pokrivena "dok je netko ne otkrije".

Dugotrajno čitanja Hasanbegovićevih tekstova i izjava kao nova metoda psihičkog mučenja

Queer Zagreb Sezona u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) i Platformom112 predstavio je istog dana drugi dio performansa Brune Isakovića "O lijepa, o draga, o slatka slobodo", u kojemu je taj istaknuti plesač i koreograf, inspiriran novom vladom i ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

Isaković se i ovaj put bavio riječima i crnilom, ali ovog puta riječima koje je napisao i izrekao tijekom svoje znanstvene i političke karijere aktualni ministar kulture na način da se podvrgnuo drevnoj kineskoj metodi mučenja koja ima za svoj cilj izluđivanje žrtve tako što joj dugotrajno pada kap po kap vode na glavu. Umjetnik se u foajeu MSU tako podvrgnuo jednoj domaćoj i tek osmišljenoj metodi psihičkog mučenja - dugotrajnom čitanju tekstova i izjava ministra Zlatka Hasanbegovića.

Rad “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” sastoji se od ukupno tri dijela u kojima se umjetnik referira na neprihvatljivo ukidanje slobode govora, umjetničkih sloboda te slobode medija, a riječ je o nastavku inicijative kojom Queer Zagreb Sezona kontinuiranom serijom performansa želi ukazati na neodrživost bilo kakvih prijetnji spram slobode govora u javnom medijskom prostoru ili ograničavanja slobodnog umjetničkog izražavanja.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.