Ples vogue ima posebno mjesto u LGBTIQ kulturi i u osnaživanju zajednice, a zagrebački vogueri i voguerice već četvrtu godinu zaredom pripremaju koreografiju s elementima voguea za zagrebačku Povorku ponosa. Ove godine će im se na Povorci ponosa pridružiti i međunarodno priznati vogueri Monika i Viktor Yamamoto, koji će u Zagrebu, Rijeci i Splitu sudjelovati i na nizu besplatnih događanja kojima je cilj predstavljanje voguea i ballroom kulture, pri čemu posebno treba istaknuti Rainbow Vogue Kiki Ball koji će se održati u subotu 9. lipnja u zagrebačkom klubu Močvara.

U Hrvatskoj je ples vogue doživio zamah prije četiri godine kad je na poziv plesne škole Funkadelik Aviance Yamamoto (tada još Aviance Milan), važan akter njujorške vogue scene iz 90-tih, održao prve radionice voguea u Zagrebu. Otad stalno raste broj zagrebačkih voguerica i voguera koji odlaze na vogue radionice u inozemstvo, marljivo vježbaju u Zagrebu te se natječu na međunarodnim vogue balovima.

Povijest voguea

Vogue je nastao u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća na drag balovima afroameričke LGBTIQ zajednice u Harlemu. Razvio se kopiranjem manekenskih poza po uzoru na časopis Vogue i povezivanjem tih poza u slijed. Osim manekenskim pozama, vogue je bio nadahnut i pozama s egipatskih skulptura, vojničkim pozama i elementima borilačkih vještina. Taj način plesanja voguea obično se naziva old way, a sjajno je portretiran u dokumentarnom filmu "Paris is Burning" koji govori o kulturi balova u New Yorku u kasnim osamdesetima.

Vogue balovi su zapravo natjecanja, i to ne samo u tri osnovna stila plesa - old way, new way i vogue fem - već i u raznim drugim kategorijama, kao što su natjecanje u manekenskom hodu (runway), u drag kategorijama, u imitaciji osoba određenog zanimanja i/ili socijalnog statusa (realness) itd. Ples vogue proslavila je Madonna u spotu za spomenutu pjesmu "Vogue" za koju su je inspirirali plesači voguea iz njujorških klubova.

Cijeli niz događanja održat će se u Zagrebu, Rijeci i Splitu u sklopu programa koji se provodi kroz platformu Clubture. Već je 21. svibnja u sklopu Mjeseca ponosa održano predavanje "Što je vogue?" koje su održali Mateja Miković, Ivana Bačanek i Boris Vrdoljak, koji su ujedno prenijeli svoja iskustva s vogue balova.

Monika
Monika Yamamoto

U petak, 8. lipnja, u Zagrebačkom plesnom centru u 19 h održava se besplatna početna vogue radionica koju će voditi Monika i Viktor Yamamoto, pobjednici mnogih vogue balova. Članovi su House of Yamamoto, čiji je otac već spomenuti Aviance Yamamoto (ranije su svo troje bili u House of Milan).

Strike a pose!

Posebnu pozornost privući će Rainbow Vogue Kiki Ball, natjecanje u vogueu na kojem će Monika i Viktor suditi, a na kojem će se natjecati voguerice i vogueri iz Hrvatske i Srbije. Bal se održava u subotu 9. lipnja i počinje točno u 22h u klubu Močvara, a dio je after-Pride partya Fanny Pack, koji organizira House of Flamingo. Ulaz na vogue dio programa (od 22 do 23:30) je besplatan.

U još dva grada održat će se jednodnevni program koji će se sastojati od tri dijela – predavanja o vogueu koje je popraćeno video isječcima, plesne radionice na kojoj ćete uz Viktora i Moniku Yamamoto moći naučiti osnovne elemente voguea te practice balla na kojem će vam vogueri pokušati približiti atmosferu vogue balova. U Rijeci će se takav program održati u nedjelju 10. lipnja u Filodrammatici s početkom u 17h, a u Splitu u Plavoj dvorani Doma mladih u utorak 12. lipnja s početkom u 18h.

Viktor
Viktor Yamamoto

Program koji čine panel, radionica i practice ball u Zagrebu, Rijeci i Splitu provodi se kroz platformu Clubture u okviru projekta vogue/hr koji zajednički provode Queer Sport Split, Prostor Plus, Udruga Flamingo te neformalna grupa zagrebačkih voguera/ica i qSPORT Zagreb. Splitski dio turneje vogue/hr odvija se također u sklopu Festivala drugog i drugačijeg qFest. To je partnerski program kolektiva queerANarchive i udruge Cenzura Plus koji se organizira ususret splitskom Prideu.

Zakoračite u svijet voguea i ballroom kulture! Strike a pose!

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam