Kenijska drama lezbijske tematike "Rafiki" će ipak moći biti prijavljena za konkurenciju u kategoriji najboljeg stranog filma za nagradu Oscar. To je epilog višemjesečne trakavice koja je uključivala zabranu prikazivanja u Keniji pod prijetnjom drakonskih kazni.

 "Rafiki" ("Prijateljstvo") je premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, a prati priču dviju mladih žena, Kene i Ziki koje se zaljubljuju, no živote im znatno otežavaju politički i i obiteljski pritisci u konzervativnoj sredini.

No, kenijski Odbor za klasifikaciju filmova odlučio je film – zabraniti. Tu su odluku objavili i na Twitteru napisavši kako su razlozi "homoseksualna tema i jasna namjera promocije lezbijstva", što se "protivi kenijskim zakonima".

Također su zabranili i promidžbu filma te njegovo prikazivanje na teritoriju Kenije.

Redateljica Wanuri Kahiu nije se s tim pomirila, pa je tužila Odbor, a pobjedu je dočekala u četvrtak, kad je Visoki sud odlučio privremeno ukinuti zabranu.

"Gej teme ili prakticiranje homoseksualnosti nisu počeli ovim filmom. Ne mislim da je Kenija tako slabo društvo da bi njezini moralni temelji bili uzdrmani gledanjem takvog filma", rekla je, između ostalog sutkinja Okwanny u obrazloženju presude.

Rok za prijavu filma Akademiji filmskih umjetnosti i znanosti je 30. rujna, a uvjet je da se prije toga mora prikazivati sedam dana.

Odbor za klasifikaciju filmova nije zadovoljan ovom odlukom, pa su svoj gnjev izrazili priopćenjem za medije u kojem kažu da je to "tužan trenutak i velika uvreda ne samo za filmsku industriju, već i za sve Kenijce kojima je stalo do morala". Također navode kako smatraju da bi "filmovi trebali odražavati dominantne vrijednosti kenijskog naroda, a homoseksualnost to nije.

"Stoga je pokušaj normalizacije homoseksualnosti istovjetan pokušaju hlađenja pakla klima uređajem", završno poručuju uvrijeđeni članovi Odbora.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.