Dugoočekivana lezbijska kostimirana drama s Kate Winslet i Saoirse Ronan u glavnim ulogama neočekivano dobro ponavlja dobre strane nenadmašnog "Portreta djevojke koja izgara" nudeći čak mogućnost hepienda, ili barem rasprave o tome što bi hepiend za devetnaestostoljetni lezbijski par bio.

Nakon predivnog lanjskog filma Céline Sciamma, njegov ovogodišnji britanski pandan mogao se činiti kao naskakivanje na vagon i pokušaj ponavljanja njegova uspjeha. Tom dojmu doprinosti i činjenica da se mnogo diskutiralo o povijesnoj utemeljenosti filma – naime, mnogi su izvori optužili redatelja Francisa Leeja da ne postoje dokazi o vezama glavne junakinje s drugim ženama.

No, Lee je doskočio kritikama zabavnim objašnjenjem – ako je u povijesti bilo toliko straightwashinga, zašto ne bismo i jednom gdje nema dokaza pretpostavili da je junakinja bila lezbijka.

Lezbijske veze 19. stoljeća

Kao nadahnuće za snimanje filma mogla je poslužiti i izvrsna prošlogodišnja serija "Gentleman Jack", koju je, kao i "Ammonite", koproducirao BBC.

Premisa je u sva tri slučaja slična – jedna je od protagonistica samosvjesna i samostalna žena od zanata, dok je druga konvencionalna, slabašna, melankolična. No, svaka od ove tri serije ipak nudi različitu viziju onog kako je lezbijska veza mogla izgledati u 19. stoljeću.

U "Ammonite" Mary Anning (Kate Winslet) amaterska je geologinja čije su iskopine s britanskih plaža dospjele i u Britanski muzej. Rutinu njezine samotničke, disciplinirane svakodnevice ruši posjet amaterskog prirodoslovca Rodericka Murchinsona (James McArdle) i njegove melankolične supruge Charlotte (Saoirse Ronan).

Roderick odlazi na ekspediciju i moli Mary da za naknadu pravi društvo njegovoj supruzi, na što ova nevoljko pristaje, pod pritiskom vlastite, novcem opterećene, majke Molly (Gemma Jones). Kad se Charlotte ozbiljno razboli i treba predanu njegu, odnos dviju žena sve se više produbljuje dok ne kulminira poljupcima u Maryjinoj radionici.

Odlična Kate Winslet

"Ammonite" je stilski izveden prilično slično kao i "Portret" – bez puno riječi, a s izvrsnim nastupima Kate Winslet koja se savršeno snašla u ulozi kameno hladne znanstvenice i Saoirse Ronan kao ucviljene supruge koja nalazi svoj glas. Vizure britanskog mjesta Lyme Regis i podivljalog oceana daju filmu osobit šarm i dozu modernističke nostalgije kakva je prisutna, primjerice, u "Svjetioniku" Virginije Woolf.

Dok "Portret" otvara druge aktualne teme poput rasnih odnosa ili pobačaja, "Ammonite" se usredotočuje na odnos prema ženama u znanosti. Mary Anning bila je prva znanstvenica koja je identificirala fosil ihtiosaurusa i sastav koprolita, no za svoja otkrića nikad nije dobila priznanje. Unatoč brižnom radu, znanstvenoj oštroumnosti i nevjerojatnim uvidima, kao ženi nije joj bio dopušteno člantsvo u Geološkom društvu iz Londona.

Mary i Charlotte savršeno se uklapaju u taj lezbijski kontinuum, u društvo mnogobrojnih žena koje su živjele pomalo čudnim životom, ali opet ne dovoljno da ih se stigmatizira, koje su u neslobodi našle svoj način da budu sretne

Svi se dive Mary i dodvoravaju joj se, kao i ženama iz "Vlastite sobe" Virginije Woolf koje svi drže na pijedestalu, ali ne smiju ući u knjižnicu, što odlično pokazuje pasivnost žene u patrijarhatu i patroniziranje tih veleumova prestrašenih što ih žena lako može nadmašiti.

Završetak filma efektno problematizira stvaranje analogije takvom patronizirajućem odnosu i unutar njezine veze s Charlotte. Nakon Charlotteina povratka s mužem u London, i smrti Maryjine majke, Charlotte poziva Mary u posjet u London.

Srednji put

Kad stiže, Mary joj pokazuje njezinu sobu, samo vratima odvojenu od njezine, u koju je poziva da se trajno doseli. Mary revoltirano optužuje Charlotte da je želi pretvoriti u pticu u kavezu kakva je i sama te bijesno odlazi.

No, završna scena u kojoj se dvije ljubavnice sastaju u Britanskom muzeju pred Maryjinim izloškom ostavlja otvorenim pitanje Maryjine konačne odluke, a i toga što je u kostimiranoj drami hepiend. Jasno, najsretniji završetak nudi "Gentleman Jack" u kojem, nauštrb represivnog društva, Anne i Ann žive zajedno, samostalno i samosvjesno. Ipak, takvo što nije moguće za protagonistice "Portreta" i "Ammonitea", koje nisu poduzetne zemljoposjednice poput Anne Lister.

"Portret" ovaj problem razrješava izvrsnom gestom – dvije ljubavnice moraju se rastati, ali i niz godina nakon, ostavljaju jedna drugoj znamenje međusobne ljubavi. "Ammonite" se, na tragu globalnog ideološkog trenda, otvorenim završetkom odlučuje za srednji put – odnosno, ostavlja mogućnost za zajednički život dviju žena u onakvim ekonomskim i povijesnim okolnostima u kakvima su živjele.

Lezbijski kontinuum

Premda bih, kao gorljiva protivnica centrističkih rješenja, očekivala da u ekran vičem: "Ne čini to, Mary! Imaš svoje kamenje! Nisi luda pa da gledaš tog njezinog muža ostatak života!" ipak je razumljivo da je teška odluka odbaciti radost u istini koju samo dvije žene dijele skrivenu ispod pretvaranja i trpljenja.

Valja se samo prisjetiti knjige "Between Women" Sharon Marcus koja objašnjava kako je lezbijska povijest upravo povijest ovakvih malih transgresija – neobično bliskih prijateljstava, dnevničkih formi, ženskih časopisa s malo prefetišističkim pogledom.

Dok "Portret" otvara druge aktualne teme poput rasnih odnosa ili pobačaja, "Ammonite" se usredotočuje na odnos prema ženama u znanosti

Mary i Charlotte savršeno se uklapaju u taj lezbijski kontinuum, u društvo mnogobrojnih žena koje su živjele pomalo čudnim životom, ali opet ne dovoljno da ih se stigmatizira, koje su u neslobodi našle svoj način da budu sretne i tako, suprotno vjerojatno i vlastitim očekivanjima, utabale put za kasnije lezbijsko oslobođenje.

Upravo zato – premda nije ni osnažujuć i inspirativan poput "Gentlemana Jacka", ni predivan i razoran poput "Portreta" – "Ammonite" ima svoju snagu kao još jedna vrlo uspjela lezbijska vinjeta na povijesnom spektru "žena koje vole žene".

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.