Nakon što je Crol.hr doznao kako je vjerski nakladnik Verbum neovlašteno upotrijebio fotografiju Lelanda Bobbéa za naslovnicu knjige "Rodna revolucija", iz Verbuma su se oglasili priopćenjem za javnost. U njemu, između ostalog, tvrde kako su u članku iznesene "nepotpune informacije", no propuštaju spomenuti da nisu našli za shodno odgovoriti na naša pitanja.

Podsjetimo, kad je Crol.hr koncem studenog objavio članak o antigej reklami u izlogu Verbumove knjižare u centru Zagreba, jedna se naša čitateljica na Facebooku zapitala zna li fotograf Leland Bobbé da je za naslovnicu Verbumova izdanja "Rodna revolucija" iz 2016. iskorištena njegova fotografija drag queena Jessice Payge.

Bobbé nam je kazao kako o tome nema pojma, niti im je ikad dao dozvolu za korištenje spomenute fotografije koja je u lipnju 2012. bila dio njegova projekta "Half-Drag". Rekao nam je i da će zadovoljštinu potražiti zakonskim putem. U međuvremenu se urednica iz Verbuma obratila njegovom agentu i ponudila platiti honorar za korištenje fotografije na naslovnici njihove knjige, no Bobbé je rekao kako nema namjeru to prihvatiti s obzirom na antigej sadržaj knjige.

Pitanja na koja nikad nismo dobili odgovor

Kako je Crolovu priču prenio i Telegram, Verbum je istog dana na svojoj web stranici objavio priopćenje za javnost u kojem, između ostalog, tvrdi "da sva tri članka donose nepotpune informacije" te da "ovim priopćenjem žele navesti sve bitne činjenice i dati cjelovitu informaciju vezanu uz ovu temu".

Priznaju, tako, da su "napravili pogrješku koja je dovela do toga da su za ilustraciju za naslovnicu odabrali fotografiju koju su našli na više mjesta na internetu objavljenu na različitim web stranicama bez navođenja autora i copyrighta. Na osnovu te činjenice, a zbog žurbe oko pripreme naslovnice za tisak, učinili su proceduralni propust te su bez dodatnog potrebnog istraživanja pretpostavili da ta fotografija ne podliježe autorskim pravima pa su je kao takvu i koristili".

Verbum na kraju priopćenja piše kako "drže da takva knjiga ne može biti kompromitirajuća ni za koga"

Verbum je imao priliku dati cjelovitu informaciju odmah, no odlučili su zanemariti pitanja koja smo im poslali 23. studenog, a zanimalo nas je kako su se odlučili da na naslovnicu knjige stave baš tu fotografiju i gdje su je pronašli, koliko su platili njezino korištenje i kome su se obratili u vezi s autorskim pravima te imaju li odgovarajuću dokumentaciju u vezi s plaćanjem autorskih prava za korištenje te fotografije na naslovnici izdanja knjige "Rodna revolucija".

I nakon podsjetnika koji im je stigao tri dana kasnije, odgovora nije bilo, pa je u najmanju ruku neobično da se pokušavaju izvlačiti na "nepotpune informacije".

Knjiga nije antigej, ali spominje da je "homoseksualnost besmisao s obzirom na bračni i obiteljski život"

Ono što slijedi, još je bolje. Naime, sa žaljenjem ističu da "iz članka objavljenog na portalu CroL.hr proizlazi da je autor fotografije dobio pogrješnu informaciju da se radi o anti-gay knjizi iz čega je zaključio da mu je korištenje te fotografije na naslovnici naše knjige zbog toga sporno. Činjenica je da je time naša knjiga potpuno netočno prikazana budući da se ne radi o anti-gay pamfletu nego o studiji koja se na vrlo odmjeren način bavi rodnom teorijom i njezinim izvorima.".

Dalje tvrde kako je knjiga "Rodna revolucija" autorice Marguerite A. Peeters objavljena na više svjetskih jezika i "nikad nije bila dovedena u bilo kakav anti-gay kontekst".

Verbum je imao priliku dati cjelovitu informaciju odmah, no odlučili su zanemariti pitanja koja smo im poslali 23. studenog

Ako nekim čudom i nije, slobodno sami zavirite u izvadak dostupan za prelistavanje na Verbumovu webu i već u predgovoru koji potpisuje kardinal Robert Sarah, predsjednik Papinskoga vijeća Cor Unum, pronaći ćete tvrdnje da je "homoseksualnost besmisao s obzirom na bračni i obiteljski život", zatim da je "nametanje homoseksualnosti zločin protiv čovječnosti", pa onda kako "homoseksualnost iskrivljuje bračni i obiteljski život"... itd.

Verbum na kraju priopćenja piše kako "drže da takva knjiga ne može biti kompromitirajuća ni za koga": "Ako je autor fotografije doveden u za njega neprihvatljiv kontekst mi mu se ispričavamo te ćemo sa svoje strane i dalje nastojati dogovorno riješiti navedeni spor sukladno uobičajenoj praksi u ovakvim slučajevima, a spremni smo i na bilo koji drugi način doći do pravednog rješenja", poručuju.

Crol.hr je u međuvremenu doznao da je Leland Bobbé pronašao i angažirao hrvatskog odvjetnika koji će mu pomoći u naplati štete.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam