Ovih dana se u izlogu Verbumove knjižare u zagrebačkoj Teslinoj ulici može vidjeti plakat na kojem piše "Saznajte sve o rodnoj teoriji i ideološkoj kolonizaciji na koju upozorava papa Franjo!", te se tako reklamiraju dvije knjige s naslovima "Kako gay postaje ok" i "Rodna revolucija". To zapravo i nije iznenađujuće s obzirom na to da je nakladnička kuća Verbum, koja se predstavlja kao "najveći hrvatski nakladnik i knjižar vjerske literature" ujedno i najveći promotor antigej literature u Hrvatskoj.

Knjigu "Kako gay postaje ok" s podnaslovom "Kako racionalizacija homoseksualnoga ponašanja dovodi do sveopće promjene" napisao je Amerikanac Robert R. Reilly, a već sažetak sadržaja kojim ovaj uradak reklamira Verbum jasno daje do znanja da je riječ o antigej literaturi.

"Zašto smo prisiljeni prihvatiti homoseksualne čine kao moralno prihvatljive? Zašto se u mnogim zemljama prihvaća valjanost tzv. homoseksualnoga braka, nešto nečuveno u povijesti zapadne ili bilo koje druge civilizacije sve do prije jednoga desetljeća? Zašto nismo slobodni izraziti suprotno mišljenje o tomu pitanju, a da pritom ne budemo proglašeni zaostalima, neznalicama ili još gore – homofobima, nekom vrstom tiranina i okrutnika? Odakle je potekao pokret za prava homoseksualaca i kako je tako lako pokorio Ameriku, a potom i gotovo cijeli svijet?", navodi se na internetskim stranicama Verbuma u opisu ove knjige, a dodatno se homoseksualnost opisuje kao "moralno pogrješno seksualno ponašanje" te se u negativnom svjetlu predstavlja "globalno prihvaćanje svih inicijativa pokreta za prava homoseksualaca".

Licemjerni Reilly

Zanimljivo je da je Reilly (rođen 1946.) u svojoj dugoj karijeri radio za ultrakonzervativnu Heritage Foundation, s kojom je blisko povezana hrvatska desničarska vlast kao i Željka Markić. Ironično je pak da Reilly u svojoj knjizi koja pokret za LGBT prava predstavlja strašnom prijetnjom, a on je sam dio karijere proveo proizvodeći jednu od najvećih geopolitičkih katastrofa 21. stoljeća.

Naime, Reilly je od 2002. do 2006. godine radio kao viši savjetnik za informacijsku strategiju u Uredu ministra obrane SAD-a, dok je na toj poziciji bio Donald Rumsfeld. Reilly je savjetovao o informacijskoj strategiji dok je administracija Georgea W. Busha orkestrirano lagala američkom narodu i cijelom svijetu da Sadam Husein posjeduje oružje masovnog uništenja, u čemu je Rumsfeld naravno imao istaknutu ulogu, kao i kada su se počeli nakon invazije na Irak otkrivati skandali američke vojske poput zloglasnog i na fotografijama dokumentiranog mučenja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib.

Peeters zastupa stavove kakvi su se ciljano proširili u hrvatskoj javnosti povodom ratifikacije Istanbulske konvencije o tome da sama riječ "rod" predstavlja ogromnu prijetnju, a na njezino se pisanje  zna pozvati u svojim huškačkim uvodnicima i glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić

Tj. Reilly je bio važan kotačić – viši savjetnik za informacijsku strategiju! – u stroju za laž i zataškavanje administracije Georgea W. Busha, a sada se predstavlja kao borac za istinu o LGBT pokretu i "moralno pogrješnom seksualnom ponašanju".

Drugo Verbumovo izdanje koje se reklamira na plakatu u Teslinoj ulici, "Rodna revolucija" Marguerite Peeters, na stranicama nakladnika se opisuje kao knjigu koja "vodi čitatelja do samoga izvora rodne teorije za koju je papa Franjo rekao da je jedan od elemenata ideološke kolonizacije kojoj je podvrgnuto suvremeno društvo.

Rodna teorija kao "prijetnja čitavoj civilizaciji"

Autorica u knjizi pokazuje kako je do pojma rod (gender) uopće došlo, što on sve znači i koje su posljedice prihvaćanja takva načina mišljenja u konkretnom životu pojedinca i čitava društva. Na jednostavan i otvoren način autorica upozorava na opasnosti kojima rodna teorija prijeti čitavoj civilizaciji više ili manje neprimjetno namećući vlastite norme u svim slojevima našega društva i kulture".

Belgijanka Peeters je rođena 1963. godine, a devedesetih je radila kao novinarka u istočnoj Europi. Blisko je povezana s Vatikanom, a u intervjuima napada Francusku revoluciju i rodnu ravnopravnost opisuje kao "globalnu kulturnu i političku normu koja zavodi mase i lidere u zemljama u kojima jednako dostojanstvo žena nije uvijek bilo poštovano" (kao da postoji zemlja u kojoj uvijek jest?!).

Reilly je bio važan kotačić – viši savjetnik za informacijsku strategiju! – u stroju za laž i zataškavanje administracije Georgea W. Busha, a sada se predstavlja kao borac za istinu o LGBT pokretu i "moralno pogrješnom seksualnom ponašanju"

Ukratko, Peeters zastupa stavove kakvi su se ciljano proširili u hrvatskoj javnosti povodom ratifikacije Istanbulske konvencije o tome da sama riječ "rod" predstavlja ogromnu prijetnju, a na njezino se pisanje  zna pozvati u svojim huškačkim uvodnicima i glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

Obje spomenute knjige Verbum je objavio još prije dvije godine, a sad, čini se, koriste riječi pape Franje i uobičajenu knjišku groznicu u vrijeme Interlibera da bi ih nanovo reklamirali i prodavali.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.