Nakon gotovo savršenog albuma “Flower Boy“ iz 2017. jedan od najtalentiranijih mladih repera Tyler, the Creator vraća se s uratkom znakovitog imena – “Igor“. Uistinu se i radi o bizarnom ostvarenju na kojem Tyler parodično dekonstruira vlastite zvjezdane momente.

Pokraj raznih današnjih Lilova – Lil Pumpa koji se proslavio meme pjesmom “Gucci Gang“ ili Lil Nas X-a koji je zaslužan za “Old Town Road“, country trap hibrid u kojem je izmiješao trap beat i refren Billyja Raya Cyrusa, smiješno je nazvati Tylera, the Creatora trolom hip hopa. Za razliku od potonje dvojice koja su nevjerojatno kapitalizirala vlastiti netalent, Tyler, the Creator jedan je od najnadarenijih mladih repera, no i u njemu bukti neutaživa potreba za glupiranjem.

Čak je i na ranim albumima poput “Goblin“ ili “Wolf“ punim horrorcore elemenata i morbidnih skatoloških epizoda bilo jasno da se, unatoč nezrelosti, radi o golemom talentu, a već na “Cherry Bomb“ iz 2015. Tylerova nevjerojatna sposobnost spajanja agresivnih rap dijelova i melankoličnog soula izrodila je fantastične pjesme poput “2Seater“ ili “Okaga, Ca“.

Ta je sklonost do vrhunca dovedena na “Flower Boyu“, preklanjskom albumu savršene homeostaze rapa i r'n'b-a, nezrelosti i introspekcije, agresije i mekoće.

Sam Tyler svjestan je da nije najlakše nastaviti nakon što s 26 napraviš remek-djelo (teško li njemu!) pa je od slušatelja zatražio da njegov peti album, “Igor“, ne uspoređuju s prethodnima, nego gledaju kao sasvim nov. Iako je pohvalno što Tyler nije uskočio na vlastiti bandwagon i opet napravio sličan album, teško se oteti dojmu da je “Igor“, nazvan po izmišljenom pomagaču Victora Frankensteina u istoimenim filmovima, podosta gadna kreatura.

Početak obećava – album otvara abrazivna “Igor's Theme“, a nastavlja najbolji komad albuma, melankolična, soulom protkana “Earfquake“.

Slijedi “I Think“, izvrstan broj koji kao da je izašao iz pera Tylerova velikog uzora – Pharrella Williamsa, ili njegovih The Neptunes. Međutim, nakon toga baš sve kreće nizbrdo – nižu se baladeskni komadi koji svi odreda zvuče kao loše verzije “Earfquake“ s tek povremenim dozama agresije kao u “New Magic Wand“ ili dosta dobroj “What's Good“.

Tekstualno album prati iznimno nezdrav odnos između Tylera i klozetiranog muškarca koji seksualnost prikriva bivajući u vezi sa ženom. Igor ocrtava narativni luk od početne zaluđenosti, preko prijetnji ubojstvom i objekta žudnje i njegove djevojke ako ne odabere Tylera te najgorih dna submisije u “A Boy Is a Gun“ i “Puppet“, do raspada veze i pitanja mogu li ostati prijatelji u čak nelošoj retro soul “Are We Still Friends?“

Tyler je dosad češće koketirao s campom u tekstovima, no na “Igoru“ je apsolutno sve pretjerano – gumena produkcija koja svim pjesmama daje neugodno autoironijski prizvuk, pretrpanost klišejima iz raznih žanrova, poput nakaradnih starinskih klavijatura ili gitarskih linija, artificijelna melankoličnost i, na posljetku, patetični tekstovi koji kao da kupe sve najiritantnije slike iz ljubavnog, pa čak i homoseksualnog imaginarija.

Iako inzistira da “Igor“ nema veze s “Flower Boyem“, album zapravo zvuči kao “Flower Boy“ dotjeran do apsurda jer je sve ono što je učinilo prethodnik fantastičnim ovdje izmasakrirano. Dovoljno se samo prisjetiti briljantnih balada poput “See You Again“ ili “Glitter“, krajnje netipičnih za hip hop žanr, od kojih su ovdje ostale tek konture prekrivene neobjašnjivim cinizmom prema vlastitom uspjehu.

U konačnici, Tyler, the Creator nevjerojatan je talent kalibra jednog, što god o njegovoj psihi mislili, Kanyea Westa, ili Kendricka Lamara. No, za razliku od potonje dvojice, Tyler nema nikakvih problema s vlastitim egom – dapače, u suštini je toliki trol da bez pardona razgrađuje i vlastite kreativne vrhunce. Ni trol, ni bard, Tyler nastavlja vlastitim ambigvitetnim putem ostavljajući nas da se pitamo hoće li mu vlastita nezrelosti dugoročno biti glavni hendikep za ostvarivanje punog potencijala ili je upravo to ona crta zbog koje jest/može postati genij.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.