Već je poznato kako je pandemija koronavirusa utjecala na otkazivanja i odgode brojnih javnih događanja diljem svijeta, a Hrvatska nije izuzetak. Tako ovog lipnja nećemo hodati u zagrebačkoj i splitskoj Povorci ponosa. Raspitali smo se hoće li se one održati naknadno, kad epidemiološka situacija bude povoljnija.

Zagreb Pride još je sredinom svibnja na Facebooku objavio da se zagrebačka Povorka ponosa najavljena za 13. lipnja neće održati, pa nas je zanimalo postoji li kakva alternativa te planiraju li Povorku možda najesen.

U odgovoru za Crol.hr iz Zagreb Pridea potvrdili su da lipanjske povorke neće biti, prvenstveno zbog sigurnosnih i zdravstvenih, a onda i organizacijskih razloga. Podsjećaju da Povorka već nekoliko godina okuplja desetak tisuća ljudi, i ne obuhvaća samo prosvjednu šetnju, već okupljanje nekoliko sati prije i poslije Povorke, kao i večernji program.

Namjeravamo održati Pride onda kad to bude moguće i odgovorno prema ljudima, a voljele bismo da to bude u rujnu ili listopadu

"S obzirom na nejasan način popuštanja mjera i samih odredbi, prema kojima je do 15. lipnja dozvoljeno okupljanje 40 osoba na otvorenom, dok negdje najavljuju da će biti moguće okupljanje 300 osoba, ali nije jasno odnosi li se na kulturne manifestacije ili i na prosvjede, mi smo pisale Stožeru za civilnu zaštitu da nam jave što će se događati od 15. lipnja. Nismo dobile odgovor osim da će 'mjere popuštati u skladu sa zdravstveno/epidemiološkom situacijom'", kažu.

Osim toga, dodaju da, budući da je nekoliko ulica u centru grada zatvoreno i obnavlja se zbog potresa, okupljanje nekoliko desetaka tisuća osoba u Povorci ne bi bilo moguće niti odgovorno ni iz tog aspekta.

Podsjećaju da je ove godine odgođeno ili otkazano više od 300 lipanjskih i srpanjskih prajdova u svijetu, ali ne isključuju mogućnost jesenske Povorke: "Mi zagrebačku Povorku namjeravamo održati onda kad to bude moguće i odgovorno prema ljudima, a voljele bismo da to bude u rujnu ili listopadu", vele.

I splitska Povorka odgođena do daljnjeg

Odgađanje Povorke ponosa izazvalo je nezadovoljstvo dijela LGBTIQ zajednice, pa Zagreb Pride poziva cijelu zajednicu i sve koji su jako željni šetnje da budu solidarne i solidarni te da se ne vode vlastitim interesima i željama: "Vjerujemo da nitko ne želi da se Povorka kakvu znamo pretvori u prilagođeni prosvjed od nekoliko desetaka osoba koje se okupljaju na dva metra i šetaju - to bi umanjilo važnost pokreta i kontrarevolucionarno je. Želimo Prajd kakav je bio i organizirat ćemo ga čim to bude moguće i odgovorno prema ljudima. "

Zagreb Pride podsjeća kako su u sklopu Mjeseca ponosa podignute zastave na zagrebačkim trgovima, a u duginim je bojama svijetlio i Meštrovićev paviljon i fontane, što će se sve ponovno događati i od 8. do 13. lipnja.

"Također, provodimo veliku oglasnu kampanju s rezultatima istraživanja, a zahvaljujući donacijama i dobroj suradnji s partnericama, pojačat ćemo broj plakata i nadamo se, povećati i vidljivost problema s kojima se susreće LGBTIQ zajednica", završno su poručili.

Slična je situacija i sa Split Prideom koji je informaciju o otkazivanju isto objavio na Facebooku. Ovogodišnja splitska Povorka ponosa trebala se održati 20. lipnja i, s obzirom na to da je deseta, bila je najavljena je kao "najluđa dosad".

Na naš su upit iz Split Pridea samo kratko odgovorili da su ga "odgodili do daljnjeg".

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.