Posljednjih se dana političari razmeću dosad neuporabljenim etalonom za političku vjerodostojnost primjerenijim za hvalisanje srednjoškolaca na maturalcu – ženama. Koliko ih je najbolje imati i kako te vrijedne trofeje održavati, reći će nam omiljeni desničari.

Sve je počelo komentarom neuništivog Gordana Jandrokovića na nastup Nina Raspudića u Nedjeljom u 2. Raspudić se pohvalio kako će na izborima loviti Jandrokovića, na što mu je ovaj sad već kultnom objavom poručio koliko ga ne zanima. "Nisam gledao. Bio sam kod kćeri na ručku. Naime, imam troje djece... s istom ženom", natipkao je Jandroković, uvjeren u vlastitu pobjedu.

Dio je komentatora osudio Jandrokovićevu objavu, no neki su mu stali u obranu, pojašnjavajući da je bilo ispravno prokazati političara izrazito desnih stavova zbog odstupanja od tradicionalnih demokršćanskih vrijednosti među koje se ubraja svetost braka.

Težnje da se kršćanski identitet fiksira u prastare zahtjeve pogrešne su

Takva je argumentacija, ipak, proturječna kad se sjetimo uobičajenih kritika o zatvorenosti i staromodnosti Crkve. S jedne strane Crkvu se poziva na toleranciju i prilagodbu novim vremenima, ali se s druge strane njezine sljedbenike napada ako se istim plodovima novog doba i posluže.

Inzistiranje na nemogućnosti razvoda štetan je argument koji implicira nesretan život, a za žene uglavnom i ovisnost o suprugu. Situaciji bi, zapravo, bilo korisnije pristupiti s druge strane – argumentirati da ako se može odstupiti od jednog tradicionalnog postulata, mogu se prihvatiti i, primjerice, kontracepcija ili homoseksualnost.

Čitava je rasprava potpuno smiješna i ne pokazuje kredibilitet nijedne od strana. Raspudić je relativni pobjednik s obzirom na to da je istaknuo svima očito i nepobitno – da je Gordan Jandroković čudnim čudom preživio sve smjene vlasti unutar HDZ-a

Jandrokovićeva izjava nije ništa nego jeftini ad ad hominem koji je tragično omogućio Raspudiću da trijumfira spominjanjem Jandrokovićeva konvertitstva, činjenicu da je dijete "četiri političke majke", kao da i sâm nije započeo na lijevoj strani spektra i lagano klizao do angažmana u otvoreno desnoj stranci Most.

Još tragičnije, nije ni odgovorio na jednak način, spočitavajući raznoraznim HDZ-ovcima razvode brakova, počevši od bivših lidera Tomislava Karamarka i Jadranke Kosor, koja, pak, smatra da je "za ocjenu sposobnosti bilo koga od nas, bavili se politikom ili ne bavili, nevažno jesmo li se ženili, udavali, imali djecu s dvoje, troje partnera ili ih nemali, bili u braku, bili razvedeni, u istospolnoj zajednici ili sami", što jasno pokazuje da na desnom centru postoji mjesto i za toleranciju LGBT zajednice te da su sve težnje da se kršćanski identitet fiksira u prastare zahtjeve pogrešne.

Zašto su trudnice oku neugodne?

Tri braka, primjerice, nimalo nisu naštetila šibenskom županu Goranu Pauku. Pauk je u žiži medija zbog afere sa sinom koji je kao žrtva iznude iz obiteljskog sefa otuđio više od 30.000 eura. U Slobodnoj Dalmaciji svojedobno je objavljen intervju s Paukom u kojem mu novinarka postavlja pitanja natopljenija patrijarhatom nego što njegovi odgovori uspijevaju biti.

Pitanjima novinarka potencira percepciju žena kao ptica u kavezu, trofeja koje muževi čuvaju od gladnog oka, i relativizira silovanje.

Jandrokovićeva izjava nije ništa nego jeftini ad ad hominem koji je tragično omogućio Raspudiću da trijumfira spominjanjem Jandrokovićeva konvertitstva, činjenicu da je dijete "četiri političke majke", kao da i sâm nije započeo na lijevoj strani spektra i lagano klizao do angažmana u otvoreno desnoj stranci

Zašto onda zamjeriti Raspudiću što ni on nije mogao dugo ostati feminist jer se počeo žaliti na vlastite fotografije koje se objavljuju u medijima, ali i na fotografije svoje supruge u trudnoći gdje je, kaže Raspudić, debela i okrugla.

Dakle, onaj isti Raspudić koji je nekoliko dana prije uspio kritizirati "patrijahalni šovinizam ljevice gdje se ženu doživljava kao nešto što se uzima i ostavlja“, sad implicitno poručuje da su trudnice oku neugodne i da slike žena u trudnoći na nekakav način diskreditiraju.

"Nino, vidi me"

Na to su mnogobrojne trudnice odgovorile objavljivanjem svojih slika na društvenim mrežama, što se pretvorilo u pokret "Nino vidi me". U pomoć je Raspudiću brže-bolje pritekla supruga Marija Selak-Raspudić koja je objasnila da takve objave ne vidi kao emancipacijske te da se trudnice ne trebaju uvijek osjećati lijepo.

Čitava je rasprava potpuno smiješna i ne pokazuje kredibilitet nijedne od strana. Raspudić je relativni pobjednik s obzirom na to da je istaknuo svima očito i nepobitno – da je Gordan Jandroković čudnim čudom preživio sve smjene vlasti unutar HDZ-a.

Situaciji bi, zapravo, bilo korisnije pristupiti s druge strane – argumentirati da ako se može odstupiti od jednog tradicionalnog postulata, mogu se prihvatiti i, primjerice, kontracepcija ili homoseksualnost

Žalosno je što Jandroković nije mogao uzvratiti istom mjerom, spočitavajući Raspudiću da se očito i sâm u politiku upušta samo iz vlastitog interesa kad mu je Domovinska koalicija rekla ne zbog previsokih očekivanja.

Zaključno, obojica su nekredibilni karijeristi, a jedna žena i dijete više ili manje ne spašavaju nijednog.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.