www.stream-xnxx-porn.com

Jer čak i kad uspiju mobilizirati javnost za zajednički cilj, mora im se oduzeti glas. Prije deset dana ubijen je 46-godišnji Afroamerikanac George Floyd. Ubio ga je policajac prikladnog prezimena, Derek Chauvin, koji ga je gotovo devet minuta na tlu gušio koljenom zbog toga što je navodno imao krivotvorenu novčanicu.

Premda je policija uzrokom Floydove smrti proglasila srčani zastoj, nezavisna autopsija pokazala je da je uzrok smrti gušenje te da je njegova smrt ubojstvo. Dobro je poznato da su američki policajci s crncima vrlo laki na okidaču – pokazala su to i ubojstva Michaela Browna u Fergusonu i Erica Garnera u New Yorku koja su potaknula pokret Black Lives Matter.

Unatoč tome što koronavirus hara Amerikom, najnovije ubojstvo pokrenulo je val prosvjeda u više od stotinu američkih gradova koji povremeno poprimaju nasilne razmjere zbog tobožnjeg nasilja prosvjednika.

Gumenim mecima na prosvjednike zbog fotografiranja s Biblijom

Donald Trump na prosvjede je reagirao prijetnjama – očekivano od osobe koja je kao mjeru suzbijanja pucnjava u školama predložila da učitelji budu naoružani. Trump je prozvao guvernere država u kojima bjesne prosvjedi "slabićima", na ulice poslao vojnike, a prijetio je i dronovima. Istovremeno s time optužio je radikalnu ljevicu i organizaciju Antifa za vandalizam te ih povezao s Demokratskom strankom, komad lažnih vijesti koji su zdušno prigrlili borci za istinu s portala Index.

Trump je propustio spomenuti nebrojene snimke koje stižu s prosvjeda, a na kojima se jasno vidi da je policija ta koja se ponaša nasilnički prema mirnim prosvjednicima.

Primjerice, Alexandria Ocasio-Cortez na svojem je Facebooku podijelila snimku s koje se jasno vidi kako prosvjednici stoje iza željezne ograde, a policijsko vozilo kreće na njih i odguruje ih.

Prijavljeni su i mnogobrojni slučajevi gdje je policija pucala na mirne prosvjednike i bacala na njih suzavac, od kojih je najtragikomičniji upravo incident ispred Bijele kuće, gdje je policija pucala gumenim mecima i bacila suzavac kako bi Trump mogao proći i slikati se s Biblijom pred crkvom svetog Ivana.

Mnogi su novinari uhićeni, a apsurd situacije najbolje se vidi u anegdoti iz Los Angelesa. Naime, vlasnici trgovine pokušavali su spriječiti pljačkaše da orobe susjednu trgovinu, no kad je policija došla na poprište, umjesto pljačkaša uhićeni su upravo oni koji su pokušavali pomoći kojima je evidentno otegnotna okolnost bila ta što su – crnci.

"Ovdje se ne radi o vama"

Ove otvorene tendencije k diktaturi popraćene su i nadrifilozofijom nazvanom All Lives Matter. Zastupnici ovog protupokreta naglašavaju kako nema potrebe fokusirati se na crnce jer svi doživljavaju nasilje, promičući odjednom utopijsku budućnost u kojoj rasni, seksualni i ini identitarni markeri bivaju lišeni vrijednosnog suda.

Pitanje je samo tko bi, pored činjenice da je u napadu ubijen crnac, protiv policijskog nasilja marširao pod sloganom All Lives Matter. Riječ je naprosto o političkom momentu, o strateškom esencijalizmu od čijeg će uspjeha, ako ga bude, profitirati svi.

Da ime pokreta nije "Only Black Lives Matter" i da činjenica da crnački životi vrijede nije u proturječju s time da i nečiji tuđi život vrijedi, odlično je objasnila Billie Eilish na svom Instagramu: "Nitko ne kaže da vaš život ne vrijedi. Nitko ne kaže da vaš život nije težak. Nitko doslovno ne govori ništa o vama. Ovdje se ne radi o vama. Prestanite inzistirati da sve bude o vama. Vama ne treba pomoć. Vi niste u opasnosti."

bellishinsta.jpg

Eilish je u objavi detektirala glavni razlog revolta pokretom – bjelački privilegij. Riječ je o toliko ukorijenjenom rasizmu da je bilo koja instanca u kojoj crnci prokazuju privilegij optužena za obrnuti rasizam umjesto da se prizna da nijedan bijelac pred policijom nikad nije bio ugrožen samo zbog boje svoje kože.

Vrijedi se nadati da će ovi događaji barem presuditi Donaldu Trumpu

Radi se o paradoksu bjelačke krivnje koji odlično objašnjava Slavoj Žižek u jednoj od svojih ponavljajućih ilustracija – u subotu se vjernici okupe u sinagogi i obraćaju Bogu.

Rabin kaže "Bože, ja sam nitko i ništa, nisam vrijedan tvoje milosti.“ Bogati židovsaki trgovac također kaže: "Bože, ja sam nitko i ništa", ali kad siromašni Židov ponovi isto, bogati Židov podbode rabina laktom i pita: "Tko je taj pa se usuđuje reći da je i on nitko i ništa?" Drugim riječima, viktimizacija s privilegirane političke pozicije uvijek na kraju otkriva svoje uvjerenje u superiornost nad drugima.

Sve u svemu, koliko je god s jedne strane nadahnjujuće vidjeti da institucija prosvjeda još uvijek može nositi politički naboj, toliko je strašna spoznaja da će daljnja ekspanzija pobune vjerojatno rezultirati brojnim žrtvama zbog tiranije establišmenta koji se sve više profilira u novi, dosad najkatastrofalniji oblik vladavine – autoritarni neoliberalizam.

Vrijedi se, ipak, nadati da će ovi događaji barem presuditi Donaldu Trumpu na nadolazećim izborima jer bi njegov drugi mandat mogao postati katastrofa neviđenih razmjera.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.