Nakon odgode Povorke ponosa koja se trebala održati 13. lipnja, udruga Zagreb Pride u subotu je objavila novi datum – 19. rujna.

Tim su povodom organizirali simboličnu akciju zauzimanja trgova kojima Povorka inače prolazi jer su, kažu, "željeli pokazati da postojimo i da smo dio ovog društva, da dijelimo njegove strahove i neizvjesnosti kao i druge građanke i građani, da smo izborile pravo na javna okupljanja, na naše obitelji, naša životna partnerstva, ali i za to da se danas nasilje u istospolnim zajednicama prepoznaje i kvalificira".

U priopćenju Zagreb Pride navodi kako su "svjesni da će lipanj bez Povorke biti manje veseo, šaren i glasan, ali nismo htjele pristati na ograničenja i zabrane koje bi u uvjetima pandemije koronavirusa bile nametnute Povorci ponosa i svima koje u njoj ponosno koračaju".

Ističu kako se Zagreb Pride "od 2002. bori za temeljno ljudsko pravo LGBTIQ osoba na javno okupljanje bez ograničenja, za naše pravo da se u javnosti držimo za ruke s voljenom osobom, za naše pravo da se slobodno ljubimo i grlimo i za našu vidljivost bez iznimki. Nakon godina ograničavanja, maltretiranja od strane policije i državnih i gradskih vlasti, za te smo se slobode izborile upravo u Povorkama ponosa i na dan Zagreb Pridea."

zpride_062020

"U proteklih nekoliko mjeseci smo, kao i većina, bile primorane živjeti u naša četiri zida, samo što je kod nas obiteljsko okruženje puno češće nasilno, diskriminirajuće i nepodržavajuće, ponekad i više nego ono izvan ta četiri zida. Zato ovim putem želimo svima onima koje_i su tako živjele_i ili još žive poručiti da nisu same_i, jer ovo je društvo svih nas, društvo kakvo želimo i kakvo ćemo zajednički izgraditi. Jer, mi smo ponosne i hrabre, ne bojimo se udara na ljudske slobode, niti provokacija koje čujemo u izbornoj kampanji. Usprkos tomu svemu, mi ostajemo tu, djelovati i boriti se, formalno ili neformalno, s novcem ili bez njega. Nikad nećemo i ne smijemo odustati od borbe za društvo svih nas", poručili su.

Više pojedinosti potražite na Facebook stranici s najavom Povorke ponosa.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.