Nakon odgode Povorke ponosa koja se trebala održati 13. lipnja, udruga Zagreb Pride u subotu je objavila novi datum – 19. rujna.

Tim su povodom organizirali simboličnu akciju zauzimanja trgova kojima Povorka inače prolazi jer su, kažu, "željeli pokazati da postojimo i da smo dio ovog društva, da dijelimo njegove strahove i neizvjesnosti kao i druge građanke i građani, da smo izborile pravo na javna okupljanja, na naše obitelji, naša životna partnerstva, ali i za to da se danas nasilje u istospolnim zajednicama prepoznaje i kvalificira".

U priopćenju Zagreb Pride navodi kako su "svjesni da će lipanj bez Povorke biti manje veseo, šaren i glasan, ali nismo htjele pristati na ograničenja i zabrane koje bi u uvjetima pandemije koronavirusa bile nametnute Povorci ponosa i svima koje u njoj ponosno koračaju".

Ističu kako se Zagreb Pride "od 2002. bori za temeljno ljudsko pravo LGBTIQ osoba na javno okupljanje bez ograničenja, za naše pravo da se u javnosti držimo za ruke s voljenom osobom, za naše pravo da se slobodno ljubimo i grlimo i za našu vidljivost bez iznimki. Nakon godina ograničavanja, maltretiranja od strane policije i državnih i gradskih vlasti, za te smo se slobode izborile upravo u Povorkama ponosa i na dan Zagreb Pridea."

zpride_062020

"U proteklih nekoliko mjeseci smo, kao i većina, bile primorane živjeti u naša četiri zida, samo što je kod nas obiteljsko okruženje puno češće nasilno, diskriminirajuće i nepodržavajuće, ponekad i više nego ono izvan ta četiri zida. Zato ovim putem želimo svima onima koje_i su tako živjele_i ili još žive poručiti da nisu same_i, jer ovo je društvo svih nas, društvo kakvo želimo i kakvo ćemo zajednički izgraditi. Jer, mi smo ponosne i hrabre, ne bojimo se udara na ljudske slobode, niti provokacija koje čujemo u izbornoj kampanji. Usprkos tomu svemu, mi ostajemo tu, djelovati i boriti se, formalno ili neformalno, s novcem ili bez njega. Nikad nećemo i ne smijemo odustati od borbe za društvo svih nas", poručili su.

Više pojedinosti potražite na Facebook stranici s najavom Povorke ponosa.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.