Inicijativa Ponosni Zagreb za 4. srpnja organizira prvi zagrebački Pride Ride – prosvjednu vožnju kojom ćemo pokazati kako i dalje postojimo, kako ulice ovog razrušenog grada i dalje pripadaju i nama i da smo tu da svojim šarenim glasovima, smijehom i postojanjem ukrasimo grad u kojem živimo, stvaramo i volimo.

Dio je to poziva novooformljene inicijative Ponosni Zagreb koja navodi kako je "u jeku predizbornih kampanja koje nas ignoriraju i inertnih zastupnika krovnih organizacija koje bi trebale čuvati prava LGBTIQ+ osoba bilo poprilično lako izgubiti nadu u to da i dalje imamo svoj glas i svoje mjesto u hrvatskom društvu. Kao zadnja cigla na vrhu ove razrušene hrpe građevinskog materijala, svakako je činjenica da smo ove godine ostali bez Prajda u mjesecu ponosa".

No, prije Pride Ridea, u ponedjeljak, 22. lipnja, Ponosni Zagreb vas poziva u Močvaru na "Ponosnu pobunu: antifa druženje i kviz", a riječ je o druženju uz glazbu, kvizu o povijesti antifašizma u Hrvatskoj i performans kojim će se obilježiti Dan antifašističke borbe i početak dvotjednog programa Neformalne inicijative Ponosni Zagreb.

Više o Pride Rideu koji 4. srpnja kreće od Mimare u 17:30 saznajte ovdje, a o kvizu ovdje.

Tko je/što je Ponosni Zagreb?

Inicijativa Ponosni Zagreb okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava (LGBTIQ+ osoba).

Nastala je kao reakcija na javnopolitičke razvoje povezane s potresom i pandemijom COVID-19 koji su ograničili vidljivost i podršku LGBTIQ+ osobama u Zagrebu te kako bi spriječila trend ograničavanja prava i smanjivanje zastupljenosti LGBTIQ+ osoba u javnom i medijskom prostoru.

ponosnizagreb

Cilj inicijative Ponosni Zagreb jest okupiti široku koaliciju saveznica i saveznika kako bi se ojačala prisutnost i položaj LGBTIQ+ identiteta. Inicijativa želi odgovarati na potrebe LGBTIQ+ osoba u Zagrebu, organizirati i povezati aktivnosti raznih inicijativa i organizacija koje LGBTIQ+ osobama pružaju sigurniji prostor.

Namjera je zagovaranjem unaprijediti prava LGBTIQ+ osoba, i zalagati se za postizanje društvene pravde i ravnopravnosti osoba svih rodnih identiteta, rodnih izražavanja, spolnih karakteristika i seksualnih orijentacija u svim sferama života, jasno i glasno suprotstavljajući se anti-LGBTIQ+ nasilju i diskriminaciji na svim razinama, te tako transformirati našu rodno i spolno normativnu i patrijarhalnu stvarnost.

Ponosni Zagreb  upoznajte i pratite na društvenim mrežama:
https://www.facebook.com/ponosnizagreb/
https://twitter.com/PonosniZagreb
https://www.instagram.com/ponosnizagreb/

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.