Kao što smo ranije izvijestile, inicijativa Ponosni Zagreb između ostalog je na konferenciji za medije predstavila i listu predizbornih zahtjeva kandidatima i kandidatkinjama za Hrvatski Sabor. Zahtjevi su podijeljeni u sedam kategorija: privatni i obiteljski život, zdravlje, rad i zaposlenje, obrazovanje, suzbijanje nasilja i diskriminacije, stanovanje i kultura.

Zahtjevi će biti poslani svim listama/strankama, a Inicijativa će ih zamoliti i za sudjelovanja na tribinama/sučeljavanjima u tjednu uoči parlamentarnih izbora.

Prenosimo ih u cijelosti:

Zahtijevamo donošenje Nacionalnog plana za ravnopravnost, pravdu i uključivost LGBTIQ+ osoba te suzbijanja anti-LGBTIQ+ diskriminacije i nasilja, kao i provođenje programa i kampanja koje promiču ravnopravnost, pravdu i uključivost te doprinose suzbijanju anti-LGBTIQ+ diskriminacije i nasilja.
Mora se unaprijediti život LGBTIQ+ osoba u svim sferama života, uključujući omogućiti da je pristup socijalnoj i zdravstvenoj skrbi za LGBTIQ+ osobe dostupan, pristupačan, adekvatan, afirmativan, subvencioniran i kvalitetan.

PRIVATNI I OBITELJSKI ŽIVOT

Zahtijevamo Obiteljski zakon koji izjednačava obiteljska prava osoba svih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta, rodnih izražavanja i spolnih karakteristika, uključujući pristup sustavu posvojenja svim osobama i parovima pod jednakim uvjetima.

Zahtijevamo Zakon o udomiteljstvu koji kao moguće udomitelje izrijekom navodi osobe i parove svih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta, rodnih izražavanja i spolnih karakteristika.

Zahtijevamo više mogućnosti kod izdavanja rodnog lista djeteta, odnosno prepoznavanje roditelja kao "roditelja”, "oca”, ili "majku”, prema samoodređenju roditelja, kako bi se poštovao rodni identitet roditelja, kao i olakšalo priznavanje rodnih listova iz inozemstva

Zahtijevamo reguliranje zaštite prava vezanih za rodni identitet, rodno izražavanje i spolne karakteristike na principima samoodređenja, privatnosti i tjelesne autonomije osoba svih rodnih identiteta, rodnih izražavanja i spolnih karakteristika, uključujući reguliranje pravnog priznanja roda, odnosno promjene upisa spola u državne matice, isključivo kroz upravni postupak.

ZDRAVLJE

Zahtijevamo Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji izrijekom uključuje pravo na MPO osobama i parovima svih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta, rodnih izražavanja i spolnih karakteristika. Taj bi novi zakon morao biti u skladu s medicinskim postignućima, po uzoru na zakone u npr. nordijskim zemljama ili zemljama Beneluksa.

Zahtijevamo lakši pristup testiranju na HIV i spolno prenosive bolesti te promjenu zakonskog okvira: demedikalizacija i omogućavanje samotestiranja – kućnih testova. Također, zahtijevamo da se omogući i olakša pristup predekpozicijskoj i postekspozicijskoj profilaksi (PrEP i PEP), naročito izvan Zagreba.

Zahtijevamo da se ukine pravilo kojim se muškarcima koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima zabranjuje dobrovoljno davanje krvi.

Zahtijevamo formiranje radne skupine koja će uključivati organizacije civilnog društva koje se bave pravima trans osoba i stručnjake/stručnjakinje s iskustvom i edukacijom iz područja zdravstvene zaštite trans osoba, a koja će raditi na usustavljivanju i decentraliziranju specifične zdravstvene skrbi potrebne trans osobama. Jednako tako zahtijevamo redovito i adekvatno ažuriranje naziva i sadržaja Liste stručnjaka koji imaju iskustva u radu s transseksualnim osobama izdane od strane Ministarstva zdravstva (NN59/2015) te sustavnu edukaciju zdravstvenih djelatnica/ka o pravima i potrebama trans osoba, a u suradnji s organizacijama civilnog društva koje se bave pravima trans osoba. Potrebno je osigurati i da se sva trans-specifična zdravstvena skrb subvencionira putem HZZO-a, a to uključuje endokrinološko zdravlje i hormonalnu terapiju, reproduktivno zdravlje i pohranu reproduktivnog materijala, relevantne kirurške i druge zahvate te medicinska pomagala.

Zahtijevamo sustavnu edukaciju za zdravstvene djelatnice/ke, u suradnji s organizacijama civilnog društva koje se bave pravima interspolnih osoba, kako bi pružile adekvatnu podršku svim osobama s nenormativnim spolnim karakteristikama, uključujući interspolne osobe (informiranje i podrška roditeljima te samim interspolnim osobama, praćenje zdravlja, odgoda bilo kakvih terapija i zahvata koji nisu hitni i nužni bez punog informiranog pristanka osobe).

RAD I ZAPOSLENJE

Zahtijevamo sustavnu edukaciju o pravima i potrebama LGBTIQ+ radnica/ka za poslodavce, sindikate i udruge poslodavaca. U skladu s tim, poslodavce treba poticati na stvaranje inkluzivnog radnog okruženja za LGBTIQ+ osobe i provođenje edukacija za zaposlenike/ice o ljudskim pravima i diskriminaciji koje će uključivati LGBTIQ+ teme. Također, poslodavce treba poticati i na prilagodbu pravilnika i propisa koji bi uključivali zabranu diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika te kako bi bila vidljiva i prava radnika/ica u životnom partnerstvu, kao i prava na privatnost i dokumentaciju s novim podacima nakon promjene osobnog imena i/ili oznake spola.

OBRAZOVANJE

Zahtijevamo cjelovitu kurikularnu reformu koja uključuje građanski i spolni odgoj i obrađuje teme seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika unutar kurikuluma na afirmativan i znanstveno utemeljen način. U kurikulume ili nastavne planove i programe valja uključiti sadržaje koji će poticati ravnopravnost i uvažavanje ljudskog dostojanstva LGBTIQ+ osoba i njihovih obitelji te koji će povećati svijest učenika/ca o LGBTIQ+ osobama.

Zahtijevamo donošenje strategije ili protokola prevencije i suzbijanja anti-LGBTIQ+ nasilja i podrške LGBTIQ+ učenicama/ima ili u postojećim protokolima predvidjeti mjere koje uključuju preventivne, edukativno-informativne te aktivnosti reakcije na nasilje, kao i praćenje primjene protokola.

Zahtijevamo da se iz školskih udžbenika ukloni homo/bifobičan, interfobičan i transfobičan sadržaj. U skladu s tim, očekujemo provedbu stručnih osposobljavanja i usavršavanje zaposlenih u odgojno-obrazovnom sustavu o zaštiti ljudskih prava, uključujući prava LGBTIQ+ osoba kao i o problematici vršnjačkog nasilja i/ili zlostavljanja LGBTIQ+ mladih te o psihosocijalnom radu s LGBTIQ+ učenicama i učenicima.

SUZBIJANJE NASILJA I DISKRIMINACIJE

Zahtijevamo da se u Zakon o suzbijanju diskriminacije kao osnova za zaštitu od diskriminacije uvrste i spolne karakteristike te uključi definicija rodnog identiteta i izražavanja koja uključuje osobne zamjenice kao aspekt rodnog identiteta i rodnog izražavanja koji nije ovisan o spolu upisanom u osobnim dokumentima.

Zahtijevamo da se Kaznenim zakonom zaštite osobe na osnovi rodnog identiteta, rodnog izražavanja, spolnih karakteristika i seksualne orijentacije. Kaznenim zakonom moraju se zabraniti intervencije nad spolnim i reproduktivnim organima svih odraslih osoba, adolescenata i djece, što uključuje interspolne osobe i djecu, kao i druge terapije (npr. hormonalna) koje se provode bez informiranog pristanka osobe u svrhu prilagodbe tipično muškim odnosno ženskim spolnim karakteristikama, a koje nisu medicinski hitne i nužne za fizičko zdravlje i sprečavanje izravne opasnosti po život djeteta.

Zahtijevamo da se Zakonom o ravnopravnosti spolova zaštite osobe svih rodnih identiteta (ne samo muških i ženskih), rodnog izražavanja i spolnih karakteristika.

Zahtijevamo da se zakonski zabrane bilo kakve vrste konverzijskih terapija kojima se pokušavaju mijenjati seksualna orijentacija, rodni identitet i rodno izražavanje.

Zahtijevamo da se osigura sustavna podrška (pravna, psihološka, zdravstvena i sl.) za LGBTIQ+ osobe koje su preživjele nasilje ili diskriminaciju, uzimajući u obzir specifične potrebe dodatno marginaliziranih skupina (npr. osobe s invaliditetom, osobe bez dokumenata, seksualne radnice/i, korisnice/i droga, beskućnice/i).

Zahtijevamo da se osigura sustavno educiranje svih javnih službenica/ka o pravima i potrebama LGBTIQ+ osoba, uključujući: odgojno-obrazovne institucije, sudove, policiju (uključujući graničnu policiju), HZZ, matične urede, centre za socijalnu skrb, HZZO, zdravstvene ustanove i domove zdravlja, centre za kulturu, domove i centre za žrtve nasilja, beskućnice/ke, starije, i/ili azilante/kinje, zatvore i zatvorski sustav, relevantne Vladine urede i ministarstva (rada, obrazovanja, socijalne politike, zdravstva, uprave, unutarnjih poslova).

Zahtijevamo da mjere koje uključuju marginalizirane osobe ne isključuju osobe na osnovi rodnog identiteta, rodnog izražavanja, spolnih karakteristika i seksualne orijentacije ukoliko je to primjenjivo.

STANOVANJE

Zahtijevamo da se u naredne četiri godine osigura barem jedna sigurna kuća i sklonište za LGBTIQ+ osobe koja je pristupačna i za LGBTIQ+ osobe s invaliditetom, uz program koji će omogućiti sustavnu i kontinuiranu brigu za žrtve obiteljskog nasilja i/ili diskriminacije, kao i za osobe izbačene iz obiteljskih domova zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika.

KULTURA

Zahtijevamo osiguravanje podrške programima LGBTIQ+ kulture, suradnju institucija s udrugama civilnog društva za provođenje istraživanja te predstavljanja baštine i kulture, kako bi se unaprijedila društvena vidljivost i diskurs o manjinskim kulturama.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.