Predstavnice inicijative Ponosni Zagreb u ponedjeljak su održale konferenciju za medije tijekom koje su predstavile svoju inicijativu i program, kao i predizborne zahtjeve koje će poslati kandidatima i kandidatkinjama za Hrvatski Sabor.

Podsjetimo, inicijativa okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija civilnog društva koje aktivno rade na zaštiti ljudskih i građanskih prava LGBTIQ+ osoba.

"Okupile smo se kao inicijativa nedavno, budući da su mjere okupljanja popustile, epidemiološke mjere su dozvolile organizaciju događanja, ali i kao reakcija na otvorene napade na naša teško stečena prava kojima svjedočimo već duže vrijeme", rekla je Sara Morić, članica udruge Zbeletron.

Najavljeno slanje predizbornih zahtjeva

"Krajem lipnja i početkom srpnja planiramo različite aktivnosti za LGBTIQ+ zajednicu, od sportskih aktivnosti, raznih radionica, filmskih projekcija, do predstavljanja novih istraživanja i tribina o aktualnim temama. Završno događanje našeg programa je Pride Ride, prva povorka ponosa na biciklima koju planiramo 4. srpnja u Zagrebu – naravno, sve uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka", pojasnila je Morić naglasivši da program počinje već u ponedjeljak, antifašističkim druženjem u klubu Močvara.

Na konferenciji je također najavljeno slanje predizbornih zahtjeva prema kandidatima/kinjama za Hrvatski Sabor u kojima traže poboljšanje pravnog okvira za LGBTIQ+ osobe, te prisege kojom od političara i političarki traže da se svojim potpisom obvežu na aktivno zalaganje, savezništvo i korištenje svog položaja i utjecaja kako bi se zahtjevi sproveli u stvarnost.

"U protekle četiri godine od vladajućih nije bilo ikakve političke volje za zaštitu naših prava i sve što smo uspjeli izboriti, poput udomiteljstva za životne partnere, učinili smo samostalno kroz sudske postupke", istaknuo je Daniel Martinović, predstavnik udruge Dugine obitelji.

Cjelovita kurikularna reforma koja uključuje građanski i seksualni odgoj

"Ovi zahtjevi i prisega početak su rada šire mreže organizacija diljem Hrvatske, ne samo inicijative Ponosni Zagreb, kojom želimo u narednom razdoblju aktivno zagovarati promjene koje će poboljšati život LGBTIQ+ osoba ne samo u području privatnog i obiteljskog života, nego i područjima poput zdravstvene i medicinske skrbi, obrazovanja, suzbijanja nasilja i diskriminacije, rada, stanovanja i kulture", dodao je Martinović.

Predstavnica udruge Trans Aid Diana Avdić dotaknula se konkretnih zahtjeva, ističući važnost poboljšanja pravnog okvira u području rodnog identiteta i zaštite trans osoba:

"Potrebno je osigurati i da se sva trans-specifična zdravstvena skrb subvencionira putem HZZO-a, a to uključuje endokrinološko zdravlje i hormonalnu terapiju, relevantne kirurške i druge zahvate te medicinska pomagala. Kaznenim zakonom moraju se zabraniti intervencije nad spolnim i reproduktivnim organima svih odraslih osoba, adolescenata i djece, što uključuje interspolne osobe i djecu, kao i druge terapije koje se provode bez informiranog pristanka osobe."

pzagreb_presica02.

Tijekom konferencije spomenuta je i važnost cjelovite kurikularne reforme koja uključuje građanski i seksualni odgoj i obrađuje teme seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika unutar kurikuluma na afirmativan i znanstveno utemeljen način. Inicijativa će svoje aktivnosti i programe podijeliti s javnošću putem društvenih mreža, te očekuju podršku i priključivanje drugih aktivista i aktivistkinja i organizacija u narednom razdoblju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.