Nakon višegodišnjeg čekanja, crnogorska Skupština u srijedu je izglasala Zakon o životnom partnerstvu. Za usvajanje prijedloga tog zakona bio je potreban 41 glas, a glasalo je četrdeset i dvoje parlamentaraca.

Iz organizacije LGBTI Forum Progres su usvajanje zakona ocijenili kao povijesni korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori, javljaju Vijesti.

"Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica povijesti crnogorskog LGBTI pokreta i poslana je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona", ističu.

"Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, kao i cjelokupna zajednica koju okupljamo, pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj povijesni dan", poručili su.

"Ovo je golem korak naprijed za crnogorsko društvo, na radost cjelokupne LGBTI zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo sretni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sad ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba", poručili su.

Podsjetimo, crnogorski Zakon o životnom partnerstvu, kao i hrvatski, obuhvaća sva prava koja proizlaze iz bračnih zajednica, s tim što ne sadrži pravo na posvajanje djece.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.