Nakon što je crnogorska LGBT populacija ljetos primila loše vijesti o zaustavljanju Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola jer u parlamentu nije bilo većine, u četvrtak se situacija opet promijenila.

Naime, Vlada Crne Gore je ponovno usvojila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu, a premda još nije objavljen, doznaje se da se jedina promjena odnosi na rokove za provođenje budućeg zakona.

Kako podsjećaju tamošnji mediji, za taj zakon prije nekoliko mjeseci nije glasala ni oporbena Socijaldemokratska stranka jer je bojkotirala sjednicu, ali je potom pozvala Vladu da ponovo predloži zakon i najavila da će glasati za njega. Zato se sad očekuje da bi taj propis mogao dobiti potrebnu većinu.

Vladin tadašnji prijedlog zakona predviđao je da LGBT parovi imaju ista prava kao i heteroseksualni.

Prijedlog zakona ne sadrži izričitu odredbu o posvajanju djece, ali dozvoljava da partneri/ce zajedno brinu o djeci jednog od partnera/ice, a budući zakon uvelike bi trebao sličiti onome kakav već ima Hrvatska.

"Afirmacija vrijednosti zaštićenih međunarodnim standardima u području ljudskih prava i sloboda te zaštita od diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije jedan su od prioritetnih ciljeva politike Vlade Crne Gore u ovom području i nastavak njezinih dosadašnjih aktivnosti na polju unapređenja ljudskih prava, smanjenja diskriminacije i nejednakosti", priopćeno je iz Vlade.

Obaveza donošenja ovakvog zakona istaknuta je u Programu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji, završno su poručili.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.