Iako se još donedavno činilo kako će crnogorski istospolni parovi imati razloga za slavlje, u utorak im je stigao hladan tuš. Naime, Skupština Crne Gore nije usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola jer nije bilo većine u parlamentu.

Kako pišu tamošnji mediji, za usvajanje je glasalo 38, a četiri zastupnika su bila protiv. Predstavnici oporbe nisu bili prisutni tijekom glasanja.
Predloženim su zakonom istospolnim parovima u Crnoj Gori trebala biti omogućena ista prava kao i heteroseksualnima, samo bez mogućnosti posvajanja djece, uvelike nalik hrvatskom Zakonu o životnom partnerstvu.

Očekivano, reagirale su i crnogorske LGBT udruge. Iz Queer Montenegra su, tako, zahvalili svima koji su zakon podržali, dok su onim drugima poručili kako pred njihovom mržnjom nikad neće spustiti glavu, da idu dalje i da će zakon biti usvojen.

"Neuspjelim usvajanjem ovog zakona Skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine europske i euroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje", navodi se u priopćenju organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, a prenose Vijesti.

"Osjećam se poraženo. Nadala sam se da ću danas moći izići pred LGBTIQ zajednicu i podijeliti radost što je ovaj zakon usvojen. Ovakav ishod glasanja nije samo poraz za civilno društvo, već i za demokraciju i demokratski proces u Crnoj Gori. Očito je da Crna Gora nije spremna stati u red razvijenih, demokratskih zemalja Europe, te da radije bira put diskriminacije i predrasuda koji vodi u mržnju i netoleranciju", kazala je Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres.

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalnog Centra istaknuo je da je iz Skupštine LGBTIQ zajednici i cijeloj javnosti poslana poruka da nisu jednaki građani ove zemlje niti će to biti.

"Kao društvo nećemo moći krenuti naprijed dok svi ne budemo suštinski jednaki u očima zakona. Istospolne zajednice, koje do danas nisu prepoznate, zadržat će isti statu jer nam je poručeno da smo manje vrijedni i nepoželjni u vlastitoj zemlji. Danas je zaista tužan dan za sve nas iz LGBTIQ zajednice, ali borba se nastavlja", završno je poručio Barac

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.