Nacrtom prijedloga zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u Crnoj Gori predviđeno je da će parovi moći zajednički skrbiti o djeci jednog od partnera ukoliko ih on/a ima.

Tim nacrtom koji je donijela radna skupina navodi se da je "partner koji nije roditelj djeteta dužan izdržavati djecu drugog partnera ako ona nemaju srodnika koji su ih po obiteljskom zakonu dužni izdržavati ili srodnici nemaju mogućnosti za to".

Ta obaveza za partnera/icu postoji i poslije smrti roditelja djeteta, s tim da partner/ica nema mogućnost posvajanja, osim u situacijama kad kompletna rodbina odbije prihvatiti maloljetno dijete, javlja Mondo.

Nadalje, u hitnim slučajevima, ako djeci prijeti neposredna opasnost, partner/ica ima pravo donijeti hitne odluke o poduzimanju neophodnih radnji u skladu s interesima djece i o tome odmah obavijestiti roditelja.

Zakon neće prepoznavati neregistrirane istospolne zajednice

Svakodnevne odluke u vezi s djecom može donositi i partner uz pristanak roditelja, navodi se u nacrtu zakona koji bi uskoro trebala usvojiti vlada, a potom proslijediti Skupštini na usvajanje. No, budući da se radi o nacrtu prijedloga zakona, tekst je podložan izmjenama.

Predloženim nacrtom zakona zadovoljni su predstavnici Vlade, ali i nevladinih organizacija koji su uključeni u izradu. Kao i u Hrvatskoj, sklapanje životnog partnerstva obavlja matičar/ka u nazočnosti svjedoka, odnosno kumova, a partneri/ce mogu promijeniti prezime ili svom dodati još jedno.

Budući zakon neće prepoznavati neregistrirane istospolne zajednice, kao što je to slučaj kod heteroseksualnih izvanbračnih zajednica.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.