Ministarstvo uprave u četvrtak je uvelo novu uslugu putem sustava e-Građani, e-Prijavu Vjenčanja koja parovima omogućava sklapanje braka bez odlaska u matični ured. Ta usluga odnosi se samo na "ženike i nevjeste" dok mogućnosti sklapanja životnih partnerstava – nema. Pitali smo zašto.

Iz ministarstva uprave odgovorili su nam kako se „novom uslugom e-Prijava vjenčanja u prvoj fazi omogućava se mladencima odnosno ženiku/nevjesti prijavu sklapanja braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana“.

Dodali su kako će se u drugoj fazi projekta koja će uskoro biti implementirana, a temeljem iskustva s e-Prijavom vjenčanja, razviti usluga koja će biti usklađena s pravima i obvezama sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola te će se omogućiti prijava namjere sklapanja životnog partnerstva putem interneta.

"Tek početak digitalizacije"

Na naše ponovljeno pitanje o tome zašto usluga ne obuhvaća sklapanje životnih partnerstava, odgovorili su sljedeće:

"e-Prijava vjenčanja je usluga koju mogu koristiti građanke i građani koji žele sklopiti građanski brak u službenim prostorijama. Građanke i građani koji žele sklopiti građanski brak izvan službenih prostorija ili vjerski brak s učincima građanskog braka te životno partnerstvo, kao dosad, moraju ići u matične urede budući da je usluga e-Prijava vjenčanja tek početak digitalizacije cjelokupnog sustava sklapanja braka odnosno životnog partnerstva."

Iz Ministarstva uprave još su imali potrebu reći kako se sustav e-Građani "kontinuirano nadograđuje novim uslugama, a u drugoj fazi projekta, iduća usluga iz ovog područja koja će se uskoro razviti je e-Prijava životnog partnerstva. Na temelju iskustva korištenja tih usluga, u idućim fazama pristupit će se i izradi usluge e-prijave sklapanja građanskog braka izvan službenih prostorija i vjerskog braka s učincima građanskog braka".

"To je obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine"

Na sve je reagiralo udruženje Zagreb Pride koje smatra da je time gejevima i lezbijkama još jednom uskraćena javna usluga na koju po Ustavu i zakonima imaju i moraju imati pravo pod istim uvjetima i na isti način kao i bračni partneri.

U svom priopćenju ministra Ivana Malenicu podsjećaju da zakon nedvosmisleno navodi kako je Životno partnerstvo zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola“ (čl. 2). Također, u nizu članaka hrvatski Sabor jasno je objasnio da životnim partnerima moraju biti dostupne javne usluge pod jednakim uvjetima i na isti način kao i bračnim.

Ističu kako je Sabor tako odlučio da bi, kako stoji u zakonu, osigurao "jamstvo zabrane nepovoljnijeg postupanja" prema životnim partnerima u odnosu na bračne. Novom uslugom na e-građanima Ministarstvo uprave prekršilo je tu zabranu i odlučilo životne partnere staviti u nepovoljniji položaj, smatraju.

Zagreb Pride se još pita boji li se ministar Malenica da bi u nedjelju HDZ izgubio poneki glas da je usluga e-vjenčanja uvedena i za životne partnere ili je ovdje ipak riječ u sustavnom ignoriranju i zatiranju LGBTIQ prava u Hrvatskoj te zaključuju da ovo nije slučajan previd, već obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine.

Njihovo priopćenje u cijelosti možete pročitati ovdje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.