Ministarstvo uprave u četvrtak je uvelo novu uslugu putem sustava e-Građani, e-Prijavu Vjenčanja koja parovima omogućava sklapanje braka bez odlaska u matični ured. Ta usluga odnosi se samo na "ženike i nevjeste" dok mogućnosti sklapanja životnih partnerstava – nema. Pitali smo zašto.

Iz ministarstva uprave odgovorili su nam kako se „novom uslugom e-Prijava vjenčanja u prvoj fazi omogućava se mladencima odnosno ženiku/nevjesti prijavu sklapanja braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana“.

Dodali su kako će se u drugoj fazi projekta koja će uskoro biti implementirana, a temeljem iskustva s e-Prijavom vjenčanja, razviti usluga koja će biti usklađena s pravima i obvezama sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola te će se omogućiti prijava namjere sklapanja životnog partnerstva putem interneta.

"Tek početak digitalizacije"

Na naše ponovljeno pitanje o tome zašto usluga ne obuhvaća sklapanje životnih partnerstava, odgovorili su sljedeće:

"e-Prijava vjenčanja je usluga koju mogu koristiti građanke i građani koji žele sklopiti građanski brak u službenim prostorijama. Građanke i građani koji žele sklopiti građanski brak izvan službenih prostorija ili vjerski brak s učincima građanskog braka te životno partnerstvo, kao dosad, moraju ići u matične urede budući da je usluga e-Prijava vjenčanja tek početak digitalizacije cjelokupnog sustava sklapanja braka odnosno životnog partnerstva."

Iz Ministarstva uprave još su imali potrebu reći kako se sustav e-Građani "kontinuirano nadograđuje novim uslugama, a u drugoj fazi projekta, iduća usluga iz ovog područja koja će se uskoro razviti je e-Prijava životnog partnerstva. Na temelju iskustva korištenja tih usluga, u idućim fazama pristupit će se i izradi usluge e-prijave sklapanja građanskog braka izvan službenih prostorija i vjerskog braka s učincima građanskog braka".

"To je obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine"

Na sve je reagiralo udruženje Zagreb Pride koje smatra da je time gejevima i lezbijkama još jednom uskraćena javna usluga na koju po Ustavu i zakonima imaju i moraju imati pravo pod istim uvjetima i na isti način kao i bračni partneri.

U svom priopćenju ministra Ivana Malenicu podsjećaju da zakon nedvosmisleno navodi kako je Životno partnerstvo zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola“ (čl. 2). Također, u nizu članaka hrvatski Sabor jasno je objasnio da životnim partnerima moraju biti dostupne javne usluge pod jednakim uvjetima i na isti način kao i bračnim.

Ističu kako je Sabor tako odlučio da bi, kako stoji u zakonu, osigurao "jamstvo zabrane nepovoljnijeg postupanja" prema životnim partnerima u odnosu na bračne. Novom uslugom na e-građanima Ministarstvo uprave prekršilo je tu zabranu i odlučilo životne partnere staviti u nepovoljniji položaj, smatraju.

Zagreb Pride se još pita boji li se ministar Malenica da bi u nedjelju HDZ izgubio poneki glas da je usluga e-vjenčanja uvedena i za životne partnere ili je ovdje ipak riječ u sustavnom ignoriranju i zatiranju LGBTIQ prava u Hrvatskoj te zaključuju da ovo nije slučajan previd, već obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine.

Njihovo priopćenje u cijelosti možete pročitati ovdje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.