Vijest da je Ministarstvo uprave uvelo uslugu e-Prijave Vjenčanja bez mogućnosti prijave sklapanja životnih partnerstava izazvala je nezadovoljstvo dijela LGBTIQ zajednice, kao i reakcije udruga. Ipak, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kaže da nije riječ o diskriminaciji.

Podsjetimo, početkom srpnja je putem sustava e-Građani uvedena e-Prijava Vjenčanja koja parovima omogućava sklapanje braka bez odlaska u matični ured. Ta usluga odnosi se samo na "ženike i nevjeste", ali ne i na buduće životne partnere/ice.

Na naše pitanje zašto je usluga ograničena samo na heteroseksualne parove, iz Ministarstva su nam odgovorili da će se u drugoj fazi projekta koja će uskoro biti implementirana, a temeljem iskustva s e-Prijavom vjenčanja, razviti usluga koja će biti usklađena s pravima i obvezama sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola te će se omogućiti prijava namjere sklapanja životnog partnerstva putem interneta.

e-Prijava životnog partnerstva očekuje se do listopada

U međuvremenu je Ivan Zidarević iz Europske civilne inicijative Zagreb zatražio mišljenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić o tome je li u ovom slučaju riječ o diskriminaciji, a njezin nam je odgovor proslijedio.

Pravobraniteljica ističe da je razvoj sustava e-Građani postepen i kontinuiran proces te da usluga e-Prijava vjenčanja predstavlja tek početak digitalizacije cjelokupnog sustava sklapanja braka, odnosno životnog partnerstva.

Navodi da se, prema informacijama koje je dobila od Ministarstva uprave, razvoj usluge e-Prijava životnog partnerstva očekuje u drugoj fazi projekta koji bi trebao biti dovršen do 1. listopada 2020. godine, a u trećoj fazi projekta planira se razvijanje usluge e-Prijava vjerskog braka s učincima građanskog braka.

Navedenu uslugu treba promatrati u kontekstu ukupnosti projekta koji već jest u drugoj fazi

Pravobraniteljica još ističe postepenu prirodu i složenost procesa digitalizacije sustava sklapanja braka, odnosno životnog partnerstva te uvođenja novih usluga u sustav e-Građani.

Naime, s obzirom na to da će se spomenute usluge, prema očitovanju resornog ministarstva, provoditi kroz tri faze, Ljubičić smatra da uvođenje usluge e-Prijava vjenčanja ne predstavlja diskriminaciju spolnih i rodnih manjina jer navedenu uslugu treba promatrati u kontekstu ukupnosti projekta koji već jest u drugoj fazi, koja je vremenski bliska te predviđa uvođenje analogne usluge i za osobe koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo

Pravobraniteljica na kraju kaže kako očekuje da će usluga e-Prijava sklapanja životnog partnerstva biti uskoro dostupna građanima te će, u cilju zaštite spolnih i rodnih manjina, nastaviti pomno pratiti dinamiku uvođenja novih usluga u sustav e-Građani.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.