Izrael postaje prva bliskoistočna država koja poduzima korake prema zabrani konverzijske terapije LGBT osoba. Podsjetimo, riječ je o "terapiji" koja ima za cilj promjenu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta psihijatrijskim i drugim metodama, a duboko se protivi logičkim, etičkim i moralnim normama.

Čelnik oporbene stranke, ujedno i koautor zakona o zabrani sporne prakse konverzijske terapije, Meretz Nitzan Horowitz, naziva to "povijesnom promjenom" za Izrael, a čelnik stranke Plavo-bijelih, Benny Gantz, pozdravlja izmjenu zakona, naglašavajući da će se zauzeti za to da "svi građani Izraela neovisno o seksualnoj orijentaciji imaju slobodu izbora u pitanjima koja se tiču njihovog identiteta".

Jednako tako, početkom lipnja britanska je vlada povodom peticije kojom se traži zabrana konverzijske terapije, a potpisalo ju je više od 100.000 ljudi, spornu praksu nazvala "složenim pitanjem", obvezujući se da će raditi na produbljivanju razumijevanja i razmotriti sve opcije u svrhu okončanja štetne prakse kako bi u konačnici ispunila svoju zadaću, a to je da se svi građani osjećaju sigurno.

Albanija postala treća europska država koja je zabranila konverzijsku terapiju

Nasilne prakse poput 'korektivnog silovanja' koje se također klasificiraju kao konverzijska terapija već su obuhvaćene kaznenim zakonom koji je na snazi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Inače, u svibnju je Albanija zabranila konverzijsku terapiju nad adolescentima, koja, osim što je po mišljenju medicinskih stručnjaka pseudoznanstvena i štetna, nerijetko uključuje i primjenu elektrošokova dok se osobu istovremeno izlaže video sadržaju istospolnog seksualnog odnosa, a može uključivati i 'terapiju" muškim hormonom, testosteronom.

Čelnik nevladine organizacije Pink Embassy, Altin Hazizaj, naglasio je da su "odluke konačne i pravno valjane", što znači da bez zakonske procedure stupaju na snagu, a time pored Malte i Njemačke, Albanija postaje treća europska država koja je zabranila konverzijsku terapiju.

Pink Embassy također tvrdi da "roditelji često prisiljavaju adolescente" na konverzijske terapije, no iako se, prema izvještajima, u Albaniji radi o malom broju slučajeva, takva saznanja ipak ostavljaju prostora za zabrinutost.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.