Godinu dana nakon prvih najava, Malta je u ponedjeljak donijela zakon kojim se zabranjuje takozvana konverzivna terapija i njezino reklamiranje, što znači da bi liječnici koji je propisuju mogli biti osuđeni na novčanu kaznu od 1000 do 5000 eura ili do pet godina zatvora za najozbiljnije slučajeve.

Podsjetimo, u prosincu 2015. godine zakon je predstavljen u parlamentu, a prošao je i javnu raspravu. Strukovne organizacije pozdravile su ovu odluku koja Maltu pozicionira kao jednu od najnaprednijih svjetskih država po pitanju LGBT prava.

"Otvoreno se protivimo praksama koje štete ljudima u našoj zajednici. Osim što se njima stigmatizira jedna skupina građana temeljem neosnovanih predrasuda i netolerancije prema različitostima, već se krši i međunarodno priznanje LGBTIQ prava. Promičemo poštivanje i jednakost za sve te ćemo i dalje brinuti da naši klijenti dobivaju sigurne terapije kakve zaslužuju", stoji u izjavi koju zajedno potpisuju malteška Psihološka komora, Udruženje psihijatara, Udruženje obiteljskih liječnika te Udruženje profesionalnih savjetnika, javlja Malta Today.

Konverzivna terapija, kako je bilo naglašeno uoči javne rasprave, nastoji promijeniti i/ili potisnuti nečiju seksualnu orijentaciju, rodni identitet i/ili rodno izražavanje. Međunarodna zajednica stručnjaka s područja obrazovanja, socijalnog rada, zdravlja, mentalnog zdravlja i savjetovanja utvrdila je kako nema dokaza opravdanosti i učinkovitosti takozvane konverzivne terapije.

Naprotiv, pokazala se opasnom za mentalno i fizičko zdravlje osoba koje su joj bile podvrgnute, a u pojedinim slučajevima dovela je i do samoubojstava.

Znate li za slučajeve "liječenja" homoseksualnosti u Hrvatskoj, bili ste mu podvrgnuti sami ili netko koga poznajete, pišite nam na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili nam se javite putem Facebooka.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.