Prema anketi iz 2019. godine, 76 % građana Europske unije smatra da bi LGBTIQ osobe trebale imati jednaka prava kao i heteroseksualne, no istodobno čak 43 % LGBTIQ osoba izjavilo je da se osjećaju diskriminirano.

Pod sloganom "Izgradnja Unije u kojoj svatko može biti ono što jest" u četvrtak je predstavljena prva strategija za ravnopravnost LGBTIQ osoba čime Europska komisija nedvosmisleno daje do znanja da će se jednakost prava LGBTIQ osoba doticati svih politika Europske unije.

Temeljne vrijednosti i prava Europske unije upravo su jednakost i nediskriminacija, stoga je ovaj potez – u vrijeme kad su LGBTIQ osobe vidljivije no ikad, a zbog čega su i više nego ikad žrtve diskriminacije te zločina i govora mržnje – LGBTIQ zajednica dočekala s odobravanjem.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dokument otvara snažnim citatom: "Želim neumorno raditi na izgradnji Unije jednakosti. Unije u kojoj svatko može biti ono što jest i voljeti koga želi – bez straha od optužbi i diskriminacije. Jer biti svoj nije ideološko pitanje. To je pitanje identiteta. Njega nam nitko ne može oduzeti."

Veća društvena prihvaćenost nije nužno dokaz boljeg života LGBTIQ osoba

Nizom ciljanih mjera propisanih na 24 stranice Strategije kroz idućih će se pet godina (2020. – 2025.) intenzivno raditi na uklanjanju nejednakosti i rješavanju problema s kojima se suočavaju LGBTIQ osobe. Neki od prijedloga Strategije kojima će mjere pridati posebnu pozornost jesu proširenje kaznenih zakona Europske unije u koje bi se uključio zločin iz mržnje, uzajamno priznavanje roditeljstva u prekograničnim situacijama i integracija LGBTIQ osoba u potpuno sudjelovanje u društvu.

Iako istraživanja pokazuju sve veću društvenu prihvaćenost, to ipak nije nužno dokaz boljeg života LGBTIQ osoba, što pokazuju uznemirujuće visoke brojke LGBTIQ osoba koje su diskriminirane na poslu, koje su doživjele šikaniranje, fizički napad ili seksualni napad motiviran mržnjom te koje žive u siromašnim kućanstvima  te koje se boje govoriti o svom seksualnom identitetu.

Budući da su jednakost i nediskriminacija ugrađeni u zakonodavstvo Europske unije, a kako to ipak nije društvena praksa u svim njezinim članicama, pitanje je kako će se Strategija reflektirati na nacionalne, regionalne i lokalne zakone i pojedine države

Ključni ciljevi svrstani su u četiri stupa, a to su borba protiv diskriminacije, jamstvo sigurnosti, zaštita prava duginih obitelji i ravnopravnost LGBTIQ osoba diljem svijeta. Svaki od stupova sastoji se od detaljnih smjernica dodatno segmentiran radi preciziranja i rješavanja problema.

Tako će borba protiv diskriminacije staviti naglasak na provedbu i poboljšanje pravne zaštite od diskriminacije, promicanje uključivanja i raznolikosti na radnom mjestu, borbu protiv nejednakosti u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i sportu te poštivanje prava LGBTIQ podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Važno je da Strategija ne ostane samo mrtvo slovo na papiru

Sigurnost će se jamčiti kroz jačanje pravne zaštite od zločina i govora mržnje te nasilja, jačanje mjera za suzbijanje govora mržnje na internetu i dezinformacija o LGBTIQ osobama, prijavljivanje zločina iz mržnje i razmjena dobre prakse te zaštitu i promicanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Poboljšavanje pravne zaštite duginih obitelji naročito će se odnositi na prekogranične situacijame, a radit će se i na poboljšavanju priznavanja transrodnih, nebinarnih i interseksualnih osoba te na poticanju povoljnog okruženja za civilno društvo.

Konačno, Europska unija djeluje i izvan svojih granica pa će tako jačati i svoju uključenost u pitanja koja se odnose na LGBTIQ osobe u vanjskim odnosima Europske unije u suradnji s Vijećem Europe, Ujedinjenim narodima i ostalim relevantnim tijelima. Ovdje je riječ o LGBTIQ tražiteljima azila, humanitarnim pomoćima i krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa koja je pridonijela diskriminaciji i nasilju protiv LGBTIQ osoba diljem svijeta.

Ključni ciljevi svrstani su u četiri stupa, a to su borba protiv diskriminacije, jamstvo sigurnosti, zaštita prava duginih obitelji i ravnopravnost LGBTIQ osoba diljem svijeta

Budući da su jednakost i nediskriminacija ugrađeni u zakonodavstvo Europske unije, a kako to ipak nije društvena praksa u svim njezinim članicama, pitanje je kako će se Strategija reflektirati na nacionalne, regionalne i lokalne zakone i pojedine države. Izrazito je bitno da Strategija ne ostane samo mrtvo slovo na papiru i da se institucije obvežu na implementaciju njezinih ključnih ciljeva.

Zajedničkim djelovanjem, raznolikošću i idejom da svaka osoba može slijediti svoje snove bez obzira na njezin seksualni identitet i izražavanje, nastavlja se borba protiv nejednakosti, netrpeljivosti i mržnji prema LGBTIQ osobama.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.