U ponedjeljak su objavljeni rezultati ispitivanja Eurobarometra o diskriminaciji u Europskoj uniji koje je naručila Europska komisija. a u kojoj su sudjelovali i hrvatski građani. Pokazuju kako smo u protekle četiri godine nazadovali jer 51% ispitanih smatra da lezbijke, gejevi i biseksualne osobe ne bi trebali imati ista prava kao i heteroseksualci, što je pad od 4% u odnosu na 2015.

O pravima LGBTI osoba u anketi postavljena su i brojna druga pitanja. Tako, primjerice, 58% Hrvata seksualne odnose između osoba istog spola smatra nenormalnima, a 55% misli kako istospolni brakovi ne bi smjeli biti dozvoljeni u čitavoj EU.

EUBsamerights.png

Slično je i s pravima transrodnih osoba: 52% ispitanih vjeruje kako se transrodnim osobama ne bi trebala dozvoliti promjena dokumenata u skladu s njihovim rodnim identitetom. Što se tiče stava o iskazivanju nježnosti u javnosti, Hrvati su također neumoljivi. Za 63% sudionika bi poljubac ili držanje za ruke dvojice muškaraca bio neprihvatljiv, dok se svega 17% izjasnilo kako im to uooće ne bi smetalo.

Očekivano, kad je riječ o lezbijkama, postotak onih kojima bi to bilo "nepodnošljivo" smanjuje se na 55%.

Zanimljivo, na pitanje bi li im smetalo kad bi LGBTI osoba bila izabrana na važnu političku poziciju, 45% Hrvata odgovorilo je negativno, 15% kaže da bi im "umjereno smetalo", dok bi 34% ispitanika s tim imalo problem.

Što se tiče prihvaćanja na radnim mjestima, Hrvati su tu nešto tolerantniji – 52% ne bi smetalo da im kolega ili kolegica bude LGB osoba, a manje su tolerantni prema transrodnim osobama – takav kolega ili kolegica naišla bi na prihvaćanje 46% ispitanih.

Kad su u pitanju vlastita djeca, krivulja prihvaćanja naglo pada. Svega 25% Hrvata pomirilo bi se s činjenicom da im je dijete u vezi s osobom istog spola, 13% bilo bi "umjereno nezadovoljno", a 54% ispitanika to ne bi prihvatilo.

EUB_children.png

U anketi Eurobarometra Hrvatska je po navedenim pitanjima u drugoj polovici ili pri dnu ljestvice, najčešće u društvu zemalja poput Rumunjske, Bugarske, Mađarske, Litve i Slovačke. Kompletne rezultate i infografike možete pronaći ovdje.

Dobra je vijest ta što ukupni rezultati govore kako, na razini EU, 76% ljudi smatra kako bi LGBTI osobe trebale imati ista prava kao i heteroseksualci.

EUBall.png

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.