U ponedjeljak su objavljeni rezultati ispitivanja Eurobarometra o diskriminaciji u Europskoj uniji koje je naručila Europska komisija. a u kojoj su sudjelovali i hrvatski građani. Pokazuju kako smo u protekle četiri godine nazadovali jer 51% ispitanih smatra da lezbijke, gejevi i biseksualne osobe ne bi trebali imati ista prava kao i heteroseksualci, što je pad od 4% u odnosu na 2015.

O pravima LGBTI osoba u anketi postavljena su i brojna druga pitanja. Tako, primjerice, 58% Hrvata seksualne odnose između osoba istog spola smatra nenormalnima, a 55% misli kako istospolni brakovi ne bi smjeli biti dozvoljeni u čitavoj EU.

EUBsamerights.png

Slično je i s pravima transrodnih osoba: 52% ispitanih vjeruje kako se transrodnim osobama ne bi trebala dozvoliti promjena dokumenata u skladu s njihovim rodnim identitetom. Što se tiče stava o iskazivanju nježnosti u javnosti, Hrvati su također neumoljivi. Za 63% sudionika bi poljubac ili držanje za ruke dvojice muškaraca bio neprihvatljiv, dok se svega 17% izjasnilo kako im to uooće ne bi smetalo.

Očekivano, kad je riječ o lezbijkama, postotak onih kojima bi to bilo "nepodnošljivo" smanjuje se na 55%.

Zanimljivo, na pitanje bi li im smetalo kad bi LGBTI osoba bila izabrana na važnu političku poziciju, 45% Hrvata odgovorilo je negativno, 15% kaže da bi im "umjereno smetalo", dok bi 34% ispitanika s tim imalo problem.

Što se tiče prihvaćanja na radnim mjestima, Hrvati su tu nešto tolerantniji – 52% ne bi smetalo da im kolega ili kolegica bude LGB osoba, a manje su tolerantni prema transrodnim osobama – takav kolega ili kolegica naišla bi na prihvaćanje 46% ispitanih.

Kad su u pitanju vlastita djeca, krivulja prihvaćanja naglo pada. Svega 25% Hrvata pomirilo bi se s činjenicom da im je dijete u vezi s osobom istog spola, 13% bilo bi "umjereno nezadovoljno", a 54% ispitanika to ne bi prihvatilo.

EUB_children.png

U anketi Eurobarometra Hrvatska je po navedenim pitanjima u drugoj polovici ili pri dnu ljestvice, najčešće u društvu zemalja poput Rumunjske, Bugarske, Mađarske, Litve i Slovačke. Kompletne rezultate i infografike možete pronaći ovdje.

Dobra je vijest ta što ukupni rezultati govore kako, na razini EU, 76% ljudi smatra kako bi LGBTI osobe trebale imati ista prava kao i heteroseksualci.

EUBall.png

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.