Mađarska mu vlada zahvaljuje na doprinosu u posljednjih trideset godina, ali ga se isto tako odriče zato što je uhvaćen prilikom zadovoljavanja svojih seksualnih potreba u "zabranjenom" društvu.

Koliko je simbolično da uoči sedme godišnjice hrvatskog referenduma o hetero braku upravo osoba koja je ugurala istu definiciju u mađarski ustav bude uhvaćena u gej orgijama?

József Szájer ime je europarlamentarca koje se ovih dana gorko-slatko povlači po svim medijima, a sve zato što nikad u životu nije imao muda priznati da voli (i) muškarce.

Krajem studenog u Bruxellesu prisustvovao je privatnoj seks-zabavi na kojoj su navodno bili pretežito muškarci (i na kojoj je bilo droge), i to usred lockdowna.

U braku s ustavnom sutkinjom

Lijepo je čuti da ljudi u ovoj depresivnoj atmosferi imaju volje za seksom. Ali nije u redu kršiti pravila koja u suradnji sa strukom postavljaju tvoji kolege. No, na stranu kršenje korona-pravila kad paralelno s tim imamo puno dublji sociološki problem.

Szájer je (bio) jedan od strastvenih zagovornika bračne nejednakosti u Mađarskoj. Još je 2011. na iPadu kuckao nacrt novog mađarskog ustava, a pazite sad ovo: Od 1983. Szájer je u braku s ustavnom sutkinjom Tünde Handó s kojom ima i kćer.

Ona je na tu funkciju stupila tek početkom 2020. godine, ali ne možemo isključiti mogućnost njihovih sudačkih poznanstava preko kojih je uvođenje tradicionalne kršćanske definicije braka te omogućavanje posvajanja djece samo heteroseksualnim bračnim parovima u mađarski ustav bilo znatno lakše. József s gospođom ima i kćer.

Treba li bilo kojoj državi na tako visokoj funkciji neodgovorna osoba sklona paničarenju?

Ne želim reći kako je baš on želio zapečatiti pravnu i društvenu sudbinu LGBTIQ Mađara; možda se jednostavno dodvoravao homofobnom mišljenju nadređenih, dakle premijeru Viktoru Orbánu koji je poznat kao ekstremni desničar i homofob, kako se ne bi otkrilo da i sâm pripada LGBTIQ zajednici te kako ne bi izgubio političku funkciju i posao.

Teško mu je

Njegov strah dočarava i očajničko iskakanje kroz prozor stana u kojem se održavala sporna zabava kad je policija došla na vrata, a prilikom čega je raskrvario ruke. Sa sobom nije imao ni identifikacijske dokumente pa ga je policija identificirala tek nakon što ga je otpratila doma. Treba li bilo kojoj državi na tako visokoj funkciji neodgovorna osoba sklona paničarenju?

Njegov jedini čin odgovornosti bio je momentalna ostavka. Tvrdi kako mu dnevna politička borba teško sjeda na mentalno zdravlje. Ma hajde! A da ga pitamo kako je bilo svakoj LGBTIQ osobi za vrijeme mijenjanja ustava ili bilo koji drugi dan u godini?

Njegovo autanje, pak, ne dolazi iz vedra neba. Još je 2015. političarka i njegova bivša partijska kolegica Klára Ungár (ponosna lezbijka!) javno izjavila da je Szájer gej. On se tada nije oglasio na njezinu prozivku, a sad bi mu bilo pametno da javno pozove Kláru na kavu i sasluša dobronamjerne savjete za početak novog života izvan ormara.

Možda se jednostavno dodvoravao Viktoru Orbánu koji je poznat kao ekstremni desničar i homofob, kako se ne bi otkrilo da i sâm pripada LGBTIQ zajednici te kako ne bi izgubio političku funkciju i posao

Pa kad sam već u startu povukao paralelu s Hrvatskom, za kraj ću reći kako čekam da se i domaće "obiteljaše" uhvati u sličnoj situaciji jer to je moćan dokaz kako je odlučivanje o sudbini LGBTIQ osoba iz udobnosti vlastita ormara u konačnici pogubno – i za ormarušu i za društvo.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.