Transrodni član LGBT Foruma Progres i štićenik Skloništa za LGBT osobe u Crnoj Gori u četvrtak je oko 19 sati zaskočen s leđa i nasilno napadnut ispred kuće svoje majke dok je zaključavao ulazna vrata.

Iz policijske prijave saznajemo da je žrtva oborena na zemlju nakon što joj je jedan od napadača stavio ruku preko usta. Za to vrijeme, drugi napadač držao mu je nož na grlu oborenog te ga izrezao po vratu i licu, a zatim mu urezao križ na prsima. Ne jednom, već više puta kako bi ga podebljao.

Zatim žrtvu još i opljačkaju te pobjegnu.

‼️ Član LGBT Foruma Progres i štićenik Skloništa za LGBT osobe, večeras oko 20h ispred njegove porodične kuće u...

Posted by LGBT Forum Progres - Montenegro on Wednesday, 3 March 2021

Ova situacija podsjeća na ne tako davno vrijeme kad se LGBT osobe gađalo bocama i kamenjem na prvom crnogorskom prajdu u Budvi 2013. godine zbog čega je tridesetak sudionika evakuirano unatoč činjenici da ih je štitilo – 400 policajaca.

Policija je ključan faktor za pronalazak i kažnjavanje počinitelja zločina iz mržnje prema LGBT osobama koji često ostanu neprijavljeni zbog nepovjerenja u sustav. Policijska uprava izjavila je da "policijski službenici Centra sigurnosti Podgorica poduzimaju intenzivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja sinoćnjeg događaja. S događajem je upoznat državni tužitelj u Višem državnom tužiteljstvu u Podgorici koji se izjasnio da nema elemenata kazenog djela u nadležnosti Višeg državnog tužiteljstva te je podgorička policija o događaju obavijestila i državnog tužitelja u Osnovnom državnom tužiteljstvu u Podgorici".

Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava očekuje da nadležni provedu temeljitu istragu te u konačnici pronađu i kazne napadače jer je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranjen Ustavom. LGBT osobe ne smiju se smatrati osobama drugog reda i živjeti u strahu. Šalju i apel javnosti da promovira toleranciju jer se jedino tako može osigurati društvo bez ovakvih neljudskih i anticivilizacijskih činova.

Reagovanja na užasavajući napad stižu i od brojnih organizacija civilnog društva u #CrnaGora ➡ LGBTQ Socijalni Centar -...

Posted by LGBT Forum Progres - Montenegro on Thursday, 4 March 2021

A javnost je brzo reagirala. Politički, društveni i vjerski vrh Crne Gore digao se na noge i strogo osudio ovaj zločin iz mržnje, kako i priliči modernom tolerantnom društvu: predsjednik Milo Đukanović, premijer Zdravko Krivokapić, pučki pravobranitelj Siniša Bjeković, ambasadorica Europske Unije u Crnoj Gori Oana Cristina Popa, ambasadorica Ujedinjenoga Kraljevstva Karen Maddocks, koordinator UN-a Peter Lundberg, američka ambasada, ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava, podgorički paroh Nikola Pejović, političke partije Građanski pokret URA, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate Crne Gore; organizacije civilnog društva LGBTQ Socijalni Centar, Građanska alijansa, Centar za demokratsku tranziciju, Akcija za ljudska prava, NVO Juventas i Queer Montenegro.

Podgorički paroh SPC Nikola Pejović osudio je neljudski i anticivilizacijski čin napada na člana LGBT Forum Progresa i...

Posted by LGBT Forum Progres - Montenegro on Thursday, 4 March 2021

Srećom, ozljede nisu ozbiljne po život te se žrtva osjeća dobro i otpuštena je iz bolnice s ušivenim ubodnim ranama, izjavila je predsjednica Upravog odbora LGBT Foruma Progres, Bojana Jokić.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.