Plus u LGBT+ označava mnoštvo identiteta i privlačnosti koje koegzistiraju uz sveprisutnu heteronormativnost, no trend "super straight" jedan je veliki minus.

Queer, interseksualan, aseksualan, demiseksualan, nebinaran, rodno fluidan, panseksualan… Uza sve termine koje praktični plusić uključuje, nije ni čudo da nas zovu "abecednom mafijom".

Slovo S (ili H) nikad u povijesti nije moralo braniti svoju seksualnost. Barem ne do 21. veljače 2021., kad je Kyle Royce na TikToku objavio video u kojem izražava svoje nezadovoljstvo time što ga se naziva transfobnim jer ne želi izlaziti s trans ženama i pritom izlazi iz ormara kao "super straight". "Izlazim isključivo sa ženama koje su rođene kao žene pa ne možete reći da sam transfoban jer je ovo moja seksualnost", objasnio je.

"Super straight" je, dakle, cisrodna heteroseksualna preferencija koja isključuje transrodne osoba i u startu je nelogična. Objasnit ćemo to na primjeru "super strejt" muškarca s obzirom na to da je jedan takav pokrenuo novu fazu seksualne revolucije.

Polazimo od teze da je "obični strejter" koji izlazi s trans ženama manje strejt od "super strejtera" jer "super" očigledno misli da su trans žene – muškarci – što je znanstveno netočno. Preferencija označava davanje prednosti jednom odabiru naspram drugog, ali ultimativno ne isključuje drugi. "Superi" isključuju jednu cijelu grupu žena što ih na koncu čini manje heteroseksualnima nego što su mislili.

"Super strejteri" se osjećaju diskriminirano

Video je eksplodirao u radikalno desničarskim i neonacističkim krugovima koji su pokrenuli masovnu trolersku kampanju (4chan, Reddit, Twitter, TikTok) kako bi opravdali svoju očiglednu transfobiju. Koliko su ozbiljni u svom naumu, dokazuju njihovi prohtjevi i sve ono što su napravili u mjesec dana.

Tako, primjerice, traže jednako poštovanje koje traže marginalizirane skupine, koriste zagovaračke taktike ljevice i LGBT aktivista protiv njih samih kako bi legitimizirali svoju preferenciju. Nadalje, sve koji negiraju njihovu "seksualnost" nazivaju "superfobima" i fanaticima uz floskule da su oni sada diskriminirani.

Osim toga. traže svoj mjesec ponosa – "Super Straight September" te se zalažu za izbacivanje slova T iz LGBT i dodavanje slova S.

Kao svoju himnu odabrali su pjesmu amaterskog repera Roberta Charlesa "Super Straight" iz 2012. godine i pokrenuli stranicu superstraight.net sa sloganom "Pridružite nam se i riješite se kulture otkazivanja!" na kojoj možete kupiti službeni merch, primjerice masku za lice za nevjerojatnih 15 dolara.

Više značenja termina

Ali to nije sve – osmislili su i crno-narančastu zastavu s isprepletenim simbolima muškog i ženskog spola koja neodoljivo podsjeća na boje PornHuba i Grindra (jedan od prijedloga zastave ili loga uključivao je dva slova S identičnog izgleda nacističke organizacije Schutzstaffel).

K tome se koriste crnim i narančastim kvadratićima u opisima profila kako bi, baš kao i kod duginih boja, dali do znanja drugima tko ih (ne) privlači.

Termin "super straight" pojavio se još 2015. godine u znanstvenom članku "I am super straight and I prefer you be to: Constructions of heterosexual masculinity in online personal ads for 'straight' men seeking sex with men" autorice Chelsea Reynolds.

Blokada za blokadom

U njemu opisuje kako "strejt" muškarci koji na Craigslistu, američkom web-oglasniku, traže intimne odnose s muškarcima te prilikom toga od njih zahtijevaju da budu "autentično heteroseksualni, strejt ponašanja, muževni, mišićavi" jer "ako drugi mogu nanjušiti da te privlače muškarci, onda nisi tip za mene". U suštini, "super strejt" u ovom autohomofobnom kontekstu alternativni je naziv za "gej".

Drugi spomen termina dogodio se 2017. godine kad je trans stand-up komičarka Robin Tran upotrijebila "super strejt" za muškarce koji toliko vole žene da im uopće nije bitno je li žena rođena sa spolnim obilježjima žene ili je trans. Čak se i uslijed pojave ovog nebuloznog trenda oglasila na Twitteru kako zahtijeva naknadu za autorska prava.

Royceov video prikupio je preko dva milijuna lajkova prije nešto što ga je TikTok izbrisao jer ne tolerira govor i ideologiju mržnje. Blokirali su i Roycea i pretražnicu #superstraight, ali varijacije na temu i dalje žive: #superstaight, #superstright, #superstrait… Ipak, LGBT korisnici gomilaju pozitivni gej sadržaj označavajući ga ovim pretražnicama kako bi smjestili "super straight" pokret na nepristupačno i teško pretraživo internetsko mjesto.

Transfob si i točka

Reddit je također blokirao temu r/SuperStraight, koja je bila namijenjena "ugnjetavanim muškarcima i ženama koji smatraju da je njihova seksualnost/rod/vjera super strejt", uz objašnjenje da je zabranjeno promovirati mržnju prema marginaliziranim i ranjivim skupinama, iako je tema začeta sa satirom na umu.

Zamislite, oni su ugnjetavani. Predrasude, stereotipi, marginalizacija, mržnja i nasilje prema LGBT populaciji doveli su do masovnih prosvjeda za jednakost, no onda su strejteri ostali uvrijeđeni jer nemaju svoju Povorku ponosa – pa se rodio "strejt prajd" koji neodoljivo podsjeća na ovaj "novi" seksualni identitet.

"Superi" isključuju jednu cijelu grupu žena što ih na koncu čini manje heteroseksualnima nego što su mislili.

Royce je kasnije izjavio kako mu je dosta da ga zajednica koja promovira uključivost naziva pogrdnim imenima (transfob?) samo zato što ima preferenciju koju "ne može kontrolirati". Nije želio ispasti hejter i puno osoba dijeli njegovo mišljenje, ali se boje to reći kako ne bi dobili jezikovu juhu.

Juhica mu se još kvalitetnije servirala kad je izašao iz ormara. Nitko ga ne tjera da izlazi s trans ženama i to samo po sebi nije transfobno, ali transfobno je isključivati nekoga samo zato što je trans.

Naravno, ima i "super straight" Hrvata

Transfobno je i uvjerenje da su ti sve trans žene neprivlačne kad znamo da su seksualna revolucija, medicina, tehnologija i šminka omogućile da se potpuno odmaknu od muških karakteristika koje vuku od rođenja.

Transfobno je temeljiti svoju tzv. seksualnost na postojanju/isključivanju trans žena koje, tobože, umanjuju tvoju muškost. Uostalom, prema nekim istraživanjima, u populaciji živi manje od jedan posto transrodnih osoba pa je apsurdno da je njegov transfobni seksualni identitet skrojen na temelju neprivlačnosti prema malom broju ljudi koji su žrtve, ne samo nepravde, već i najbrutalnijeg nasilja.

"Super straight" je, dakle, cisrodna heteroseksualna preferencija koja isključuje transrodne osoba i u startu je nelogična

Nije ni Hrvatska lišena ovog trenda pa se na Instagramu može pronaći profil hrvatskih "super strejtera" kojima je cilj "promovirati antidiskriminaciju te raditi na jednakosti superstraightsa u društvu". 

Sreća je u nesreći je da guglanjem termina "super straight croatia" dobivate rezultate za peglanje kose, hlače ravnog kroja i upute kako direktno doći do nekog odredišta.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.