Drugi Pride Ride zakazan je za subotu, 5. lipnja, a dotad se možete "zagrijati" čitanjem osobnih iskustava LGBT+ osoba iz doba pandemije. Riječ je o kampanji inicijative Ponosni Zagreb kojoj je cilj prikazati različita iskustva, strahove, borbe, nedoumice, ali i nove prilike koje su se pojavile u našim životima od pojave prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj do danas.

Podsjetimo, Ponosni Zagreb neformalna je inicijativa je koja okuplja LGBT+ aktivistkinje i aktiviste uz podršku organizacija za zaštitu ljudskih prava. Nedavno su pokrenuli kampanju ironičnog naziva #izmoja4zida kojom žele povećati vidljivost LGBT+ osoba u medijskom prostoru i podijeliti raspon proživljenih autentičnih iskustava tijekom protekle godine obilježene pandemijom i potresima koji su utjecali na živote i mentalno zdravlje svih nas.

Priče su koncipirane kao kratko štivo u prvom licu, a iskustva variraju od negativnih do pozitivnih. Tako će se među pričama naći prekidi veze ili raskid životnog partnerstva, oboljenje od korone ili epilepsije, frustracije tijekom lockdowna u Hrvatskoj ili inozemstvu, ali i novo zaposlenje, mnoštvo udomljenih pasa, otkrivanje seksualnosti, joge i novih planinarskih staza.

Osobne priče LGBT+ osoba možete potražiti na Facebooku i Instagramu pomoću hashtaga #izmoja4zida.

Ponosni Zagreb također poziva na drugi po redu Pride Ride, šarenu biciklističku povorku kojom će se proslaviti nedavna presuda koja životnim partnericama i partnerima omogućuje pristupanje procjeni da postanu posvojiteljice, ali i izraziti zabrinutost zbog stava hrvatske Vlade, koja se na tu povijesnu odluku odlučila - žaliti. Ističu i kako je prvu godinu postojanja Ponosnog Zagreba u javnom prostoru nažalost obilježilo i propitivanje prava transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba na samoodređenje - ove godine zato će, najavljuju, posebni naglasak staviti na potrebu za sustavnim prepoznavanjem i ostvarivanjem njihovih prava.

Ovogodišnji Pride Ride kreće u 17:00 iz Parka Stara Trešnjevka, a pojedinosti o ruti i programu potražite ovdje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.