Zagrebačkim se ulicama u subotu poslijepodne provezao drugi po redu Pride Ride u kojem je sudjelovalo petstotinjak ljudi. Iz neformalne inicijative Ponosni Zagreb koja ga je organizirala tom su prilikom poručili da se neće dati zastrašiti kukavičkim činovima paljenja zastava duginih boja i karnevalskih lutaka te fizičkim nasiljem prema onima koji se ne uklapaju u nečije poimanje roda.

U uvodnom je govoru, između ostalog, rečeno i poručeno sljedeće:

"Nećemo se dati zastrašiti kukavičkim činovima paljenja zastava duginih boja ili karnevalskih lutaka te fizičkim nasiljem prema onima koji se ne uklapaju u nečije poimanje roda. Bez obzira tko je na vlasti, nećemo prestati tražiti svoja prava. Nekakvi pomaci su učinjeni, vidjeli smo presudu Ustavnog suda oko udomiteljstva, ali vidimo da se, recimo, kod posvajanja opet politika kreće miješati".

"Kad smo prošle godine usred pandemije i neposrednih posljedica potresa krenule organizirati prvi Pride Ride, nadale smo se da ćemo ove godine u ovo doba živjeti bar malo bolje. Međutim, rješavanje temeljnih životnih pitanja građana Zagreba, uključujući pripadnike naše zajednice, ne pokreće se s mrtve točke", objavili su organizatori.

Subotnjim je Pride Rideom proslavljena i nedavna presuda koja životnim partnericama i partnerima omogućuje pristupanje procjeni da postanu posvojitelji.

Iako su neki mainstream mediji objavili da se Pride Ride održava umjesto tradicionalne Povorke ponosa, odnosno da je to njezina "biciklistička verzija", to nije točno – Povorka ponosa u Zagrebu održat će se kasnije ove godine.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.